U trendu

Pogledajte snimak granatiranja najveće nuklearke u Evropi (video)

U najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje izbio je požar, saopštio je gradonačelnik obližnjeg grada Energodara.

„Kao rezultat kontinuiranog neprijateljskog granatiranja zgrada i jedinica najveće nuklearne elektrane u Evropi, nuklearna elektrana Zaporožje gori“, rekao je gradonačelnik Energodara Dmitro Orlov na svom Telegram kanalu. Rekao je da je to prijetnja svetskoj bezbednosti.

Orlov je snimio kratku videoporuku koju je podelio s više lokalnih ukrajinskih medija, pozivajući ruske vojnike da odmah prestanu s granatiranjem postrojenja.

Vest su par desetina minuta kasnije potvrdili i drugi svetski mediji.

Orlov je ranije rekao da se ukrajinske snage bore s ruskim vojnicima na periferiji grada i rekao da ruska vojna kolona ide prema nuklearnoj elektrani. Glasni pucnji i raketna paljba začuli su se kasno sinoć.

Prema poruci s Telegrama koju je objavio radnik elektrane, ruski vojnici pucali su na nuklearno postrojenje.

„U najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi postoji stvarna opasnost od nuklearne katastrofe. Zahtevamo prekid vatre!“ navodi se u poruci.

Agencija UNIAN takođe javlja da je izbio požar u nuklearnoj elektrani. Grad na reci Dnjepar proizvodi jednu četvrtinu električne energije u zemlji.

Ranije se na Tviteru oglasio i Vladimir Kličko koji je rekao da Rusi granatiraju ukrajinske nuklearne elektrane i pozvao ih da prestanu.

„Ako rat u Ukrajini ne prestane odmah, čekaju nas Černobilj i Fokušima zajedno. Ukrajina ima četiri nuklearna postrojenja i ruska vojska ispaljuje raketa i bombe odmah pored njih“, napisao je između ostalog bivši bokser.

Ukrajinci: Rusi su zauzeli elektranu Zaporožje

Ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje zauzele su ruske snage, objavile su danas regionalne vlasti Zaporožja, prenosi agencija Intefkas Ukrajina.

„Operativno osoblje prati stanje blokova i obezbeđuje njihov rad u skladu sa bezbednosnim i tehnološkim procedurama“, dodaje se u saopštenju ukrajinskih regionalnih vlasti.

Ukrajina je poručila da su ruske snage napale noćas zonu nuklearke, nakon čega je zapaljena petospratna zgrada centra za obuku.

Požar je u međuvremenu ugašen, a nivo radijacije nije povećan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)