Pogoršana sloboda medija u svetu, Srbija na 59. mestu

Sloboda medija znatno je pogoršana u celom svetu 2015. godine, posebno u Americi koja je prvi put odmah posle Afrike u godišnjem rangiranju zemalja, dok je Srbija ove godine na 59. mestu, saopštila je medjunarodna organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres – RSF), koja je danas objavila svoj godišnji izveštaj o situaciji u medijima u svetu.

„Svi pokazatelji ukazuju na pogoršanu situaciju u oblasti slobode medija u svetu. Mnoge vlade pokušavaju da preuzmu kontrolu nad medijima strahujući od velikih javnih debata na tu temu“, izjavio je generalni sekretar RSF-a Kristof Deloar.

RSF je ocenio da je situacija s nezavisnim medijama takodje zabrinjavajuća, jer su ti mediji suočeni s raznim ideologijama, kao što su „verske, koje su neprijateljske raspoložene prema slobodi informisanja“, ili zbog velikih propagandnih organa koji ugrožavaju nezavisno novinarstvo.

Ta organizacija od 2002. godine objavljuje spisak 180 zemalja, kao rang listu.

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak. Srbija je ove godine na 59. mestu, dok je prošle godine bila na 67, a najslabije je bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu.

Najbolje rangirana je Finska, na prvom mestu šest godina zaredom, dok poslednja mesta zauzimaju Severna Koreja i Eritreja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.