U trendu

Pogreb princa Filipa

LONDON – Sahrana princa Filipa, supruga britanske kraljice Elizabete Druge, koji je prošle nedelje preminuo u 99. godini, održava se u kapeli Svetog Đorđa, u krugu dvorca Vindzor, gde će biti sahranjen.

Ceremoniji prisustvuje samo najuža porodica – 30 ljudi, zbog epidemioloških mera.

Na čelu pogrebne kolone bio je Filipov najstariji sin, princ Čarls, a prisutna su i ostala deca princa Filipa i kraljice Elizabete – Edvard, Endru i Ana, kao i princ Vilijam sa supugom Kejt Midlton i princ Hari.

Kovčeg vojvode od Edinburga bio je umotan u njegovu ličnu zastavu, a zastava predstavlja elemente njegovog života, od grčkog nasleđa do britanskih titula.

Tačno u 15:00 po lokalnom vremenu Velika Britanija je stala, pošto je u zemlji održan minut ćutanja.

Pogrebnu versku ceremoniju vodio je dekan Vindzora, Dejvid Koner, a nadbiskup kenterberijski Džastin Velbi je dao blagoslov.

Koner je izjavio da je Filipov „dug život bio blagoslov za sve“ i da je narod bio „inspirisan Filipovom lojalnošću kraljici, službi naciji i Komonveltu, svojom hrabrošću, čvrstinom i verom“.

Nadbiskup Velbi je pročitao deo iz Jovanovog jevanđelja, citirajući Isusa Hrista: „Ja sam uskrsnuće i život. Ko veruje u mene, živeće. Ko god je živ i veruje u mene, nece nikada umreti“.

Bi-Bi-Si je preneo da u kapeli prinčevi Hari i Vilijam sede jedan naspram drugog, tačnije, Hari sedi na jednoj strani sam, dok Vilijam sedi sa svojom suprugom i decom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.