U trendu

Pokojni Srbin iz FBiH dobio spor protiv države BiH

SARAJEVO – Sud za ljudska prava u Strazburu doneo je presudu u korist pokojnog Stevana Pudarića, protiv države BiH.

Pudarić je tužio BiH Sudu za ljudska prava u Strazburu, zato što mu je bilo onemogućeno da se kao Srbin, koji živi u Federaciji BiH, kandiduje za člana Predsedništva BiH.

Konačna presuda Suda u Strazburu objavljena je danas i u njoj stoji da je Pudarić diskriminisan.

Sarajevski portal Klix piše da je ovakva presuda bila očekivana i zbog činjenice da je isti sud ranije u predmetu „Pilav“ presudio protiv države BiH koja Bošnjaku iz Republike Srpske ne dozvoljava da se kandiduje za člana Pređedništva BiH.

Evropski sud za ljudska prava doneo je odluku da prihvati tužbu Pudarića, člana SDP-a BiH i bivšeg potpredsednika Federacije, što još jednom potvrđuje da BiH ima diskriminatorski odnos prema svojim građanima.

Advokat Nedim Ademović, koji je zastupao Svetozara Pudarića u ovom slučaju, izjavio je za sarajevski portal da ova presuda znači da svi građani moraju imati jednaka prava, a Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da to nije slučaj jer se ne dozvoljava Srbima s teritorije Federacije BiH da se prijavljuju za člana Predsedništva BiH.

Odbrana BiH nije prihvaćena kao opravdana.

„Evropski sud je utvrdio da Ustav BiH mnogobrojne građane diskvalifiuje od mogućnosti participacije u političkom životu. Ovo je još jedna u nizu odluka kojom je potvrđeno da je Ustav Bosne i Hercegovine deficitaran u pogledu evropskih standarda i očekuje se od države da i ovu presudu implementira“, izjavio je Ademović.

Presuda „Pudarić“ nije prva koju je Bosna i Hercegovina izgubila, ali je specifična po tome što je ovo presuda u kojoj je jasno naznačeno da su u diskriminatornom položaju apsolutno svi građani Bosne i Hercegovine, a ne samo manjine.

Pudarić je tužbu Sudu u Strazburu podneo 2019.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.