U trendu

Pokušaću da nađem kompromis sa Trampom

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da će pokušati da nađe kompromis sa predsednikom SAD Donaldom Trampom o problemima, poput trgovine i novčanih izdavanja za vojsku i dodala da će raditi na zaštiti bitnih odnosa između Evrope i SAD, prenosi Rojters.

„On je svoja ubeđenja jasno izneo u inauguracionom govoru. Rekla bih dve stvari u vezi sa ovim. Prvo verujem da je najbolje za nas ako radimo zajedno poštujući pravila, uobičajene vrednosti i zajedničke akcije u međunarodnom ekonomskom sistemu, međunarodnoj trgovini i damo naš doprinos vojnim savezima“, rekla je Merkel povodom Trampovog govora.

Kao drugu bitnu stvar, ona je istakla da trans-atlantski odnosi neće biti manje važni u dolazećim godinama nego ranije.

„Radiću na tome. Čak i kada bude različitih mišljenja, najbolji kompromisi i rešenja mogu se naći kada razmenjujete ideje i poštujete se“, rekla je Merkel.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel izjavio je juče da Evropa i Nemačka moraju da brane svoje interese kada se radi o trgovini, kao i da će Nemačkoj biti potrebna nova ekonomska strategija usmerena ka Aziji.

„Ono što smo su čuli (tokom inauguracije Donalda Trampa) su visoki nacionalistički tonovi. Mislim da moramo da se spremimo za grubu vožnju“, rekao je Gabrijel u intervjuu za nemački ZDF, a prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)