U trendu

Polanski: Zapad nije negirao umesanost u napad na Sevastopolj

NJUJORK – Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN, Dmitrij Polanski, saopštio je da zapadne zemlje, tokom jučerašnjeg sastanka Saveta bezbednosti UN, nisu direktno negirale svoju umešanost u napad na Sevastopolj.

„Naveli smo činjenice, na osnovu informacija ruskog Ministarstva odbrane, ističući da je Rusija prinuđena da suspenduje svoje učešće u dogovoru o žitu. Nismo čuli direktno poricanje i dokaze da Ukrajinci nisu izveli napade uz pomoć svojih zapadnih rukovodilaca“, napisao je Poljanski u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Naveo je da su zapadne delegacije okrivile Rusiju „za opštu situaciju“ i za potencijalnu globalnu glad, zbog odluke Moskve da suspenzuje učesće u Crnomorskoj inicijativi za žito.

Polanski ističe da su zemlje u razvoju zvučale oprezno, pokazujući svoj interes da dogovor oko Inicijative uspe.

„Takođe je važno reći da je zamenik generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja, Martin Grifit, priznao da je korišćenje humanitarnih koridora u vojne svrhe u suprotnosti sa sporazumima postignutim u Istanbulu“, zaključuje Poljanski na Telegramu.

Rusija je u subotu saopštila da suspenduje učešće u Inicijativi nakon napada dronovima u Sevastopolju.

Dogovor koji su postigli Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu, uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, rezultirao je izvozom miliona tona prehrambenih proizvoda iz crnomorskih luka u Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar