U trendu

Poletela raketa Spejs Iksa sa Floride

MAJAMI – NASA i američka komercijalna raketna kompanija Spejs Iks vlasnika Ilona Maska su danas lansirali raketu na Međunarodnu svemirsku stanicu (IŠ), što je prva četvoročlana ekipa koja je poslata u orbitu recikliranom raketom od prethodnog leta.

Lansiranje Endevora je počelo u 5.49 po istočnoameričkom vremenu iz NASA Kenedi svemirskog centra na Floridi, a uzletanje je direktno prenošeno na TV NASA, prenosi Rojters.

Skoro 24-časovna vožnja do svemirske stanice, koja se nalazi na 400 kilometara od površine zemlje, je trebalo da krene u četvrtak, ali je pomerena za danas zbog loših vremenskih prognoza.

Meteorolozi su za danas prognozirali da će na putanji rakete biti 90 odsto šanse da meteorološki uslovi budu povoljni na mestu lansiranja, što poboljšava uslove za let.

Ovo je treće lansiranje tima u orbitu privatne kompanije Ilona Maska, pod okriljem NASA.

U timu se nalazi dva NASA astronauta – komandant misije Šejn Kimbro (53) i pilot Megan Mekartur (49), kao i japanski astronaut Akihiko Hošide (52), specijalista za misiju Tomas Peske, francuski inženjer iz Evropske svemirske agencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar