U trendu

Policija istrazuje događaje u Dauning stritu

LONDON – Britanska policija saopštila je danas da istražuje navode o nizu događaja održanih u kancelarijama premijera Borisa DŽonsona u Dauning stritu tokom lokdanuna, a nakon što je dobila dokaze iz interne vladine istrage o nizu skupova.

Nove tvrdnje su se pojavile sinoć kada je TV mreža ITV njuz izvestila da je premijer DŽonson organizovao zabavu tokom prvog lokdauna uvedenog zbog kovida-19 u junu 2020. godine, a kada su bila zabranjena sva društvena okupljanja u zatvorenom prostoru.

„Mogu da potvrdim da policija sada istražuje niz događaja koji su se desili u Dauning stritu i Vajtholu u poslednje dve godine, a u vezi sa potencijalnim kršenjem propisa“, izjavila je šef Metropoliten policije, Kresida Dik, prenosi agencija Rojters.

Kako navodi britanska agencija u izveštaju, ovaj poslednji događaj dodat je na dugačku listu kršenja karantina u Dauning stritu, ukljucujući zabavu „donesi svoje piće“, na koju je DŽonson rekao da je prisustvovao misleći da je to radni događaj.

Njegov kabinet je osporio da je bila organizovana zabava i u izjavi za ITV Njuz naveo da se grupa zaposlenih koja je toga dana bila na poslu u rezidenciji premijera okupila nakratko u kabinetu, posle sastanka kako bi čestitala rođendan premijeru, „koji se zadržao manje od 10 minuta“.

U saopšnju vladinog kabineta navodi se da istraga, koju sprovodi viša državna službenica Sju Grej se nastavlja, kao i da je ona u kontaktu sa Metropoliten policijom

Kako se navodi u medijskim izveštajima, objavljivanje njenih nalaza u vezi sa ovom istragom moglo bi da bude odloženo.

Prema anketama istraživanja javnog mnjenja premijeru DŽonsonu su sve ove tvrdnje iznete u javnost ugrozile rejting, a nekoliko konzervativaca pozvalo ga je da podnese ostavku, podseća Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar