U trendu

Policija: Napadač na migrante u Italiji ne pokazuje kajanje

Osumnjičeni za ranjavanje šest afričkih migranata u italijanskom gradu Mačerati kod Ankone bio je „lucidan, odlučan i svestan šta radi“ i ne pokazuje kajanje zbog zločina, saopštila je danas policija.

Luka Traini (28) bio je zadojen „rasnom mržnjom“ i povezan sa neonacističkim i neofašističkim grupama.

Italijanski list Korijere de la Sera preneo je da je okidač za zločin bilo ubistvo 18-godišnje Italijanke, koje je navodno počinio azilant iz Nigerije.

Delovi tela Pamele Mastropieto pronadjeni su u dva kofera, nekoliko dana pošto je izašla iz klinike za odvikavanje od droge. Policija je saopštila da su njena krvava odeća i recept iz apoteke pronadjeni u stanu osumnjičenog Nigerijca.

Policija je u kući Trainijeve majke pronašla primerak knjige „Moja borba“ (Mein Kampf) Adolfa Hitlera i drugu nacističku literaturu.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti rekao je novinarima da je motiv zločina najverovatnije bila rasna mržnja.

Zločin je izazvao strah medju migrantima u Italiji, posebno u Mačeratiju.

„Nije lako živeti u gradu u kom je neko ranio šest crnaca. Svi smo uplašeni“, rekao je Džejms Nosakari, rodjak jednog od migranata.

Traini je osumnjičen da je iz vozila u pokretu pucao i ranio šest stranaca poreklom iz Afrike, od kojih je jedan životno ugrožen. Ranjeno je pet muškaraca i jedna žena.

On je prošle godine bio kandidat antiimigrantske „Lige za Sever“ na lokalnim izborima, a pre toga je bio povezan s italijanskim neofašističkim grupama „Nova snaga“ (Forza nuova) i „Kazapaund“ (CasaPound).

Na fotografiji iz policije vidi se da na čelu ima tetovažu simbola koji su koristili odredi nacističke Nemačke, a  kasnije su ih usvojile i neonacističke grupe u Evropi i SAD.

Prilikom hapšenja je „salutirao fašističkim pozdravom“ s italijanskom zastavom oko vrata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.