U trendu

Policija zaustavila akciju Grinpisa tokom konferencije UN

LISABON – Portugalska policija potisnula je danas aktiviste Grinpisa iz prostorija u kojima se održavala konferencija UN o okeanima u Lisabonu dok su pokušavali da organizuju protest u znak podrške snažnoj akciji za spas svetskih mora i morskog života.

Oko 7.000 delegata bilo je prisutno na konferenciji, uključujući šefove država, naučnike i nevladine organizacije, kako bi procenili napredak u primeni direktive UN za zaštitu morskog života, preneo je Rojters.

Konferenciji je prisustvovao i predsednik Francuske Emanuel Makron.

Deset aktivista Grinpisa iz različitih zemalja pokušalo je da postavi velike nalepnice sa porukama poput „Ubijen političkom neaktivnošću“ i „Zaštiti okeane“ na bilbordima ispred mesta održavanja konferencije, ali su policajci zaustavili akciju i potisnuli ih.

Skup u Lisabonu je poslednji veliki politički događaj pre završnih pregovora o sporazumu u avgustu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je u ponedeljak da egoizam nekih nacija ometa napore da se zaključi sporazum.

Francuska je ponudila da bude domaćin konferencije 2025. godine, koju bi zajedno organizovale ona i Kostarika, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar