U trendu

Policijski pručnik: Šovin primenio potpuno nepotrebnu silu

MINEAPOLIS – Policajac Derek Šovin koristio se potpuno nepotrebnom silom dok je kolenom pritiskao vrat Džordža Flojda tokom hapšenja prošlog maja, izjavio je detektiv Robert Zimerman petog dana sudskog procesa po optužbama za ubistvo koji se u Mineapolisu vodi protiv bivšeg policajca Šovina.

„Ako vam je koleno na vratu neke osobe, to je može ubiti“, rekao je Zimerman.

Prema njegovim rečima, tokom svedočenja policajci su odgovorni za uhapšene i obučeni su za pružanje prve pomoći povređenom ili rastrojenom pritvoreniku, čak iako su upoznati sa time da na mesto događaja stiže Hitna pomoć.

Ukazao je i da su policajci obučeni da na bilo koju pretnju odgovore isključivo proprocionalnom silom i dodao da je nivo pretnje rapidno smanjen kada policajci osobi stave lisice, prenosi Glas Amerike.

Upozorio je i na opasnosti ostavljanja osobe da leži na leđima.

„Kada ste stavili lisice, osobu je potrebno što pre premestiti iz položaja u kom leži na leđima jer to otežava disanje“, istakao je Zimerman tokom svedočenja.

Oštro se usprotivio načinu na koji su Šovin i njegove preostale kolege na mestu događaja savladali Flojda.

„Okretanje osobe licem ka podlozi i toliko dugo držanje kolena za vratom je jednostavno suvišno. Nisam video razlog zbog kog bi se policajci osećali ugroženo jer to je inače razlog zbog koga bi se mogla primeniti tolika količina sile“, zaključio je Zimerman.

Suđenje Šovinu nastavlja se u ponedeljak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.