U trendu

Političarka slučajno otkrila cenu vakcine protiv korone (foto)

Američki proizvođač lekova Fajzer žalio se na povredu poverljivosti nakon što je jedna političarka u Belgiji objavila cenu po dozi vakcina protiv kovid-19 koju je ta zemlja naručila, navodi belgijski list.

Belgijska državna sekretarka Eva de Bleker objavila je na Tviteru tabelu sa brojem doza i cenom po dozi svake vakcine, nakon 30-satne rasprave o belgijskom budžetu u parlamentu, prenosi Rojters.

Naknadno je obrisala svoj tvit.

Fajzer i njegov nemački partner Biontek, čija je vakcina protiv kovid-19 prva koju su zapadni regulatori odobrili, nalazi se među dobavljačima u EU, uključujući Belgiju.

Elisabet Šrepen, portparol američkog proizvođača lekova za zemlje Beneluksa, rekla je belgijskom dnevniku „Soar“ da je objavljivanje detalja predstavljalo kršenje poverljivosti.

„Ove cene su pokrivene klauzulom o poverljivosti u ugovoru sa Evropskom komisijom“, rekla je Šrepenova.

Tabela koju je objavila De Blekerova pokazuje da je belgijska vlada platila 12 evra po dozi da bi kupila oko pet miliona injekcija vakcine Fajzer / Biontek.

Izvori upoznati sa tim pitanjem rekli su Rojtersu da se EU složila da plati 15,50 evra po dozi za istu vakcinu.

Belgijska cena ne utiče na nepovratne uplate od stotina miliona evra koje je EU dala mnogim proizvođačima vakcina da bi im obezbedili doze, rekao je jedan zvaničnik EU za Rojters.

Vlade EU plaćaju ostatak kada dobiju svoje doze.

„Ne možemo ništa reći o ovom slučaju, sve u vezi sa vakcinama i cenama pokriveno je klauzulama o poverljivosti, u interesu društva, a takođe i u interesu pregovora koji su u toku“, rekao je portparol Evropske komisije na današnjem dnevnom brifingu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar