U trendu

Političku krizu u Izraelu potvrdio konačni rezultat izbora (VIDEO)

Konačni rezultat ovonedeljnih parlamentarnih izbora u Izraelu, četvrtih za manje od dve godine, pokazao je da je ponovo došlo do političkog zastoja jer ni premijer Benjamin Netanjahu, ni njegovi protivnici u parlamentu, Knesetu, nemaju većinu da bi mogli da obrazuju vladu.

Izraelska izborna komisija je saopštila posle 100 odsto prebrojanih glasova da je Netanjahu sa svojim tradicionalnim saveznicima osvojio 52 poslanička mesta u Knesetu sa 120 poslanika.

Čitav niz protivničkih partija koje se ideološki razlikuju, ali imaju zajednički cilj da smene Netanjahua, osvojio je 57 poslaničkih mandata.

Desničarska stranka Jamina bivšeg Netanjahuvog saveznika, a sada rivala Naftalija Beneta, imaće sedam poslanika u novom sastavu Kneseta, a islamska partija izraelskih Arapa četiri.

Te dve stranke se nisu izjasnile kojem bloku bi se pridružile, i više nije ni jasno da li bi i jedna od njih mogla da obezbedi većinu od 61 poslaničkog mandata neophodnu za formiranje vlade, iako se posle izbora očekivalo da bi njihova podrška mogla biti ključna.

Lideri partija su već započeli pregovore o savezništvu koji bi mogli da traju nedeljama.

U slučaju da nikom ne podje za rukom da osigura većinu, u Izraelu će se održati peti uzastopni izbori za nešto više od dve godine, što se nikada nije dogodilo u istoriji te zemlje.

Ovi, četvrti opšti izbori, uveliko su se smatrali referendumom o Netanjahuovoj sposobnosti da vlada dok mu se sudi za korupciju.

Duboke podele medju partijama otežavaju i njegovom konzervativnom Likudu, sa saveznicama – dve verske stranke i jednom ultradesničarskom, a i drugoj strani da obezbede većinu.

Arapske stranke nikada nisu bile u vladajućoj koaliciji, niti za nacionalističke stranke i takvo savezništvo je tabu.

Becalel Smotrih, Netanjahuov saveznik i vodja ultradesne Religiozne cionostičke stranke, rekao je danas da se desničarska vlada neće formirati sa podrškom Mansura Abasa koji predvodi islamsku stranku Raam.

Gideon Saar koji je napustio Netanjahuov Likud i sada predvodi stranku Nova nada, sa šest poslanika, a cilj joj je da smeni dugogodišnjeg premijera, izjavio je da je „jasno da Netanjahu nema većinu za formiranje vlade pod svojim rukovodstvom“ i da je sada vreme za akciju kako bi se iskoristila mogućnost za obrazovanje „vlade za promene“.

Likud koji je osvojio najviše mesta u Knesetu, odgovorio je da bi takav blok bio nedemokratski i uporedio je Netanjhuove protivnike s verskim rukovodstvom Irana.

Predsednik Demokratskog instituta Izrael Johanan Plesner je ocenio da je zastoj koji je sada nastao najgora politička kriza posle više decenija i da je politički sistem takav da je teško postići jasan ishod.

Uz to je kao razlog naveo „faktor Netanjahu”, kako je rekao: popularnog premijera koji se bori da ostane na vlasti dok mu se sudi za korupciju.

Nekolicina Netanjahuovih protivnika počela je da razmatra usvajanje predloga zakona kojim bi se onemogućilo da političar kome se sudi postane mandatar.

Time bi se sprečilo da Netanjahu koji je najduže premijer u istoriji Izraela ostane na toj funkciji.

Slična inicijativa je pokrenuta posle izbora u martu 2020. godine, ali takav zakon nije usvojen.

Netanjahuu se sudi za prevaru, zloupotrebu položaja i mito u tri slučaja.

On poriče da je bilo šta loše učinio i optužuje medije, policiju i tužilaštvo da su se upustili u „lov na veštice“.

Uprkos optužbama, Netanjahuova partija je osvojila četvrtinu mandata i najveća je u parlamentu u koji je ušlo ukupno 13 stranaka, najviše od izbora 2003. godine. To su stranke ultraortodoksnih Jevreja, arapske, sekularne nacionalističke i liberalne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.