U trendu

Politiko: SAD dale talibanima spisak Avganistanaca za odstrel

VAŠINGTON – Američki zvaničnici su predali talibanima spisak sa imenima američkih državljana, vlasnika “zelene karte”, i avganistanskih saradnika kako bi im bio odobren ulazak u spoljni deo aerodroma u Kabulu koji je pod kontrolom vojske, piše portal “Politiko”.

To je, međutim, izazvalo ogorčenost nekih zakonodavaca i vojnih zvaničnika.

Ovakav potez, o kojem je “Politiko” saznao na osnovu izjava trojice američkih zvaničnika i članova Kongresa, imao je za cilj da ubrza evakuaciju desetina hiljada ljudi iz Avganistana, nakon što je izbio haos u glavnom gradu te zemlje prošle nedelje pošto su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom.

Takav korak je usledio i jer se administracija američkog predsednika DŽoa Bajdena oslanjala na talibane kada je reč o bezbednosti van aerodroma, navodi “Politiko”.

„U osnovi, samo su sve te Avganistance stavili na spisak za odstrel. To je zastrašujuće i šokantno”, izjavio je jedan vojni zvaničnik.

Upitan da prokomentariše ovu informaciju, Bajden je tokom jučerašnje konferencija za novinare rekao da nije siguran da li postoje takve liste, ali takođe nije porekao da SAD ponekad predaju imena talibanima.

„Bilo je situacija da je naša vojska kontaktirala svoje vojne kolege među talibanima i kada bi, na primer, rekla da stiže autobus sa registarskim brojem “x” u kojem se nalaze ljudi, i koji čini sledeća grupa ljudi. Tada bismo rekli želimo da propustite taj autobus ili tu grupu. Dakle, da, bilo je takvih situacija. Koliko ja znam, u tim slučejavima je većina toga realizovana i oni su propušteni”, izjavio je Bajden.

„Ne mogu vam sa sigurnošću reći da li je zaista postojala lista imena“, dodao je on.

Od pada Kabula sredinom avgusta, evakuisano je skoro 100.000 ljudi, od kojih je većina morala proći kroz mnoge talibanske kontrolne punktove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.