U trendu

Politiko: U novom paketu sankcija ogranicenje cena nafte

BRISEL – EU se složila da se u novom planu sankcija Rusiji uvede ograničenje cene nafte, ali konačni detalji ove odluke, osmišljene tako da utiče na prihode Rusije od prodaje nafte, trebalo bi danas da budu objavljeni, piše Politiko.

Da su ambasadori EU postigli okvirni dogovor o novim sankcijama protiv Rusije zbog rata sa Ukrajinom, uključujući ograničenje cene ruske nafte, potvrdilo je sedam evropskih diplomata, navodi Politiko.

Novi paket sankcija protiv Moskve, osmi koji će biti uveden, predložila je prošle nedelje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin zapretio da će u Ukrajini upotrebiti nuklearno oružje, a potom naredio da se mobilišu stotine hiljada rezervista.

Brojne zemlje EU izrazile su zabrinutost zbog novih mera, posebno u pogledu dela koji se odnosi na uvođenje gornje granice cene nafte iako detalji još uvek moraju da budu artikulisani u pisanoj formi, navodi Politiko.

Nacrt novog paketa sankcije predviđa pravni osnov za uspostavljanje gornje granice cena nafte koju su prethodno dogovorile zemlje G7.

Još uvek nema odluke o kojoj je stvarno ceni ili rasponu cena reč u ovom najavljenom ograničenju, iako su SAD najavile da bi gornja granica mogla da bude određena za nekoliko nedelja.

Malta, Grčka i Kipar, čiji tankeri prevoze većinu ruske nafte, bili su zabrinuti zbog uvođenja gornje granice na cene ruske nafte zbog poslovanja svojih komercijalnih flota, što je uticalo na to da se usvoje neki ustupci zbog tih zemalja.

Pored toga Mađarska se protivi planovima za potpunu zabranu uvoza ruske nafte tako što nedeljama usporava proces odlučivanja o novim merama sve dok nije obezbedila da bude izuzeta zbog „sopstvenih potreba snabdevanja“.

S obzirom na tenzije i poteškoće u prošlosti, neke diplomate pozivaju na oprez iako je postignut usmeni dogovor o uvođenju novih mera, navodi Politiko.

Potpuna zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije bi trebalo da stupi na snagu u decembru, navodi Politiko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar