U trendu

Poljaci glasali za promenu i evroskeptičnu konzervativnu opoziciju Kačinjskog

Na izborima za Sejm i Senat Parlamenta Poljaci su danas, kako se i očekivalo, glasali za promene i nakon osam godina iz opozicionih klupa vraćaju na vlast evroskeptične konzervativce bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog sa ubedljivih 39,1 odsto osvojenih glasova, kako pokazuje prva izlazna anketa centra Ipsos za poljske televizije TVP, TVN24 i Polsat.

U Sejmu od 460 poslanika bi stranka Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog mogla da računa na 242 glasa i sastavi vladu sama, dok je liberalna Gradjanska platforma dosadašnje premijerke Eve Kopač osvojila 23,4 odsto glasova, odnosno 133 poslanika.

Velikih uspeh zabeležio je i roker Pavel Kukiz i njegov pokret Kukiz 15 bez programa samo sa ciljem da ruši vlast velikih partija i preda je gradjanima, kome izlazna anketa pripisuje devet odsto glasova.

U parlament bi još ušli i stranka Savremena sa 7,1 odsto glasova i dosadašnji partner u vladi Poljska narodna stranka sa 5,2 odsto glasova a neočekivano je ispod cenzusa za koalicije od osam odsto glasova ostala poljska Ujedinjena levica koja je osvojila 6,6 odsto glasova i prvi put od pada komunista 1989. godine neće biti postkomunističkih poslanika u donjem domu parlamenta.

Na izbore je danas izašlo 51,6 odsto od 30,5 miliona registrovanih birača, što je nešto više nego na prethodnim izborima 2011. godine.

Pobedu konzervativcima i verovatnu premijersku funkciju za umerenu potpredsednicu Prava i Pravde, Beatu Šidlo doneli su buntovni mladi i tradicionalna Poljska siromašnih seoskih regiona koji su uvereni da su od prosperiteta i privrednog rasta od ukupno 40 odsto za poslednju deceniju koristi imali pre svega bogati i elite u velikim poljskim gradovima.

Birače je u naručje konzervativaca koji sebe predstavljaju kao jedinog čuvara vrednosti, nacionalnih interesa i bezbednosti Poljaka, naterao i strah od izbeglica, prisutan u celoj „novoj“ postkomunističkoj Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.