U trendu

Poljska i Letonija zabrinute zbog ruskih vojnih vežbi

BRISEL – Poljska i Letonija izrazile su danas zabrinutost zbog rusko-beloruskih vojnih vežbi koje će se zajednički održati na beloruskoj zapadnoj granici 10. septembra.

Poljska, Letonija i Litvanija zatvorile su svoje istočne granice nakon što je nekoliko hiljada ljudi, uključujući ljude iz Iraka, Avganistana, Konga i Kameruna, ušlo u njihove zemlje, prešavši pešice iz Belorusije kroz gustu šumu, prenosi Rojters.

Evropska unija je optužila beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za ucenu i rizikovanje života migranata zbog političke osvete EU nakon što je Belorusiji nametnula sankcije.

„Ono što se događa u Belorusiji je hibridni napad na naše granice gde u osnovi država otima ljude, daje im vize i zatim ih gura u pogranično područje“, rekao je ministar odbrane Letonije Artis Pabriks u Evropskom parlamentu.

Poljski ambasador u EU Andžej Sadoš rekao je da Lukašenko testira Uniju i upozorio da bi situacija mogla da postane napetija zbog vojnih vežbi koje bi trebalo da počnu 10. septembra.

„Neki od elemenata vežbi biće održani u blizini granica EU, a to stvara dodatni rizik od incidenata“, rekao je Andžej Sados.

Evropska unija je sve restriktivnija u pogledu migracija otkako su je preplavile izbeglice 2015. godine.

„Ne treba nam samo koordinacija EU, već i podrška, uključujući mogućnost novih sankcija, jer su naše granice pod pretnjom“, rekao je Pabriks.

Zamenik ministra spoljnih poslova Litvanije takođe je zatražio produžetak sankcija Belorusiji, uključujući ograničavanje pristupa međunarodnim finansijskim tržištima za beloruskog avioprevoznika „Belaviu“.

Belorusija je prošlog meseca saopštila da će na vežbama učestvovati hiljade vojnika, tenkova, artiljerije i aviona.

Vojne godišnje vežbe često uznemiruju zapadne zemlje, ali ove godine situacija je napetija zbog pitanja migracija, ocenjuje Rojters

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.