U trendu

Poljska premijerka preti da neće potpisati deklaraciju na samitu EU

Poljska premijerka Beata Šidlo zapretila je danas da Poljska neće potpisati zaključke, odnosno deklaraciju sa samita Evropske unije u Rimu 25. marta, ako se u njoj ne nadju četiri zahteva Poljske, medju njima i jedinstvena Evropa, a ne u više brzina.

„Jedinstvo EU, tesna odbrana u saradnji sa NATO, jačanje nacionalnih parlamenata i jedinstveno tržište čiji principi treba da spajaju a ne da dele. To su četiri prioriteta koje mora da sadrži Rimska deklaracija kako bi imala smisla, a ne da ostane dokument koji milo zvuči, ali uopšte neće uticati na politiku EU“, kazala je Beata Šidlo poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Poljska premijerka direktno je odgovorila da će odbiti da potpiše deklaraciju ukoliko ta četiri zahteva Poljske, koji su istovremeno i zahtevi cele Višegradske grupe, ne udju u Rimsku deklaraciju.

Poljska premijerka nije potpisala završne zaključke ni na prethodnom samitu EU u Briselu 9. marta, zbog toga što su ostale članice EU složno preglasale Poljsku i ponovo izabrale za predsednika Evropskog saveta ljutog političkog rivala poljskih vladajućih konzervativaca, bivšeg dugogodišnjeg poljskog premijera Donalda Tuska, čiji reizbor je poljska vlada zbog domaće politike po svaku cenu htela da spreči.

„Za taj samit (u Rimu) vezane su velike nade, mnogi su mislili da će to biti samit prekretnica, novi početak Evrope. Bilo bi dobro kada bi bilo tako ali u ovom trenutku ne postoji takva atmosfera u EU. Prema mojoj oceni Unija je u tako dubokoj krizi da nije spremna na hrabre odluke“, kazala je poljska premijerka.

Poljska na samitu u Rimu nastoji da spreči da u završne dokumente udje konkretna ideja Evrope u više brzina, po kojoj bi zemlje koje su za to spremne napredovale brže i dublje u integraciju, jer to vidi kao početak kraja EU ili pretvaranje novih članica u sporije, drugorazredne članice.

Takvim rešenjem Poljska bi se najverovatnije našla na periferiji, bez uticaja na odlučivanje elitnog kluba članica najviše brzine, a verovatno i sa smanjenim dotacijama iz evrofondova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.