U trendu

Poljska uhapsila aktiviste jer su sekli ogradu ka Belorusiji

VARŠAVA – Poljska je danas uhapsila 13 aktivista koji su pokušali da iseku ogradu ka Belorusiji napravljenu od bodljikave žice, postavljenu sa ciljem da zaustavi migrante da prelaze granicu.

Aktivisti koji su uništavali ogradu izjavili su da su to uradili iz protesta prema poljskim vlastima, za koje kažu da se „nehumano ophode“ prema migrantima koji se trude da se domognu države iz Evropske unije, preneo je AP.

Ministar policija Marijuš Kaminski rekao je da je ono što su uradili demonstranti „apsolutno neprihvatljivo“ i da će pritvoreni snositi zakonske posledice svojih dela.

Među privedenima je 12 Poljaka i jedan holandski državljanin, objavili su poljski mediji.

U Poljsku i Litvaniju veliki broj migranata pokušava da uđe iz Belorusije, a vlada u Varšavi optužuje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da im šalje migrante iz Iraka i Avganistana u „hibridnom ratu“ koji ima za cilj da stvori nestabilnost u EU.

Zbog toga je Poljska počela da gradi bodljikavu žicu na granici sa Belorusijom.

Pažnja lokalnih medija je usmerena ka 32 osobe, koji se opisuju kao izbeglice iz Avganistana, a koji se nedeljama nalaze na „ničijoj zemlji“, između Poljske i Belorusije.

Poljska vlada tvrdi da su oni na beloruskoj teritoriji i da im neće dopustiti da uđu u Poljsku kako bi tražili azil, uz dodatak da je Minsk odgovoran za njih.

Aktivisti koji su pokušali da iseku bodljikavu žicu naveli su u zajedničkoj izjavi da se „ne slažu sa ponižavanjem, nehumanim ophođenjem i odbijanjem da se pruži medicinska pomoć izbeglicama“, kao i da se ne slažu sa korišćenjem nezakonitih procedura za vraćanje ljudi nazad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.