Poljski predsednik Trampu: NATO se oseća dobro, a EU želimo celovitu

Predsednik Poljske Andžej Duda odbacio je danas ocenu novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa da je NATO zastarela organizacija i poručio mu danas da se NATO oseća dobro i da to što jača istočno krilo na granicama prema Rusiji pokazuje vitalnost zapadnog vojnog saveza.

„NATO se oseća dobro. Ne vidim nikakve aktivnosti koje bi vodile slabljenju zapadnog vojnog saveza. U ovom trenutku u Poljskoj imamo američku vojsku koja je prešla naše granice. Pojačano prisustvo NATO u našem delu Evrope je činjenica. To je ono što interesuje nas“, kazao je predsednik Duda poljskom radiju RMF FM.

Duda je odbio bojazni da bi Tramp kada udje u Belu kuću mogao da opozove operaciju Atlantik rizolv (Atlantic Resolve) u okviru koje nakon ruske aneksije Krima SAD jačaju vojno prisustvo u Evropi, i da bi mogao da vrati natrag u SAD 3.500 vojnika američke oklopne brigade koji su prošle sedmice stigli sa 87 tenkova i nekoliko stotina borbenih vozila u Poljsku.

„Upravo suprotno. To ukazuje pre na vitalnost NATO nego da će mu se desiti nešto loše“, kazao je Duda.

Poljski predsednik istakao je da Trampa okružuju savetnici koji ipak za razliku od njega imaju iskustva i znanja kako funkcioniše NATO i kakve su njegove strukture.

Izjavu Trampa da je Bregzit veličanstvena stvar i da očekuje da i druge članice EU podju britanskim primerom poljski predsednik takodje je odbio i pripisao je posebnim interesima novog američkog predsednika.

„Pre svega svako ima svoje interese. Na te reči treba gledati i iz tog ugla. Očigledno je da smo mi, Poljska, pristalice toga da Evropa ostane celovita. Mi, Poljaci, bili bi najzadovoljniji kada bi Velika Britanija ostala u EU. Bregzit sigurno nije nešto zbog čega bi mogli da budemo zadovoljni ali odluka je na britanskom društvu koje se izjasnilo na referendumu“, kazao je Duda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.