Polovina Francuza ne zna da njihova zemlja predsedava EU

BRISEL – Tokom prve polovine ove godine, zvanični Pariz će biti zadužen za agendu Evropske unije, pošto je Francuska preuzela rotirajuće predsedavanje Savetom EU, telom zaduženim za koordinaciju politika i usvajanje zakona.

Međutim, većina francuskih glasača nije upoznata sa tom činjenicom, budući da je na pitanje koja će zemlja preuzeti rotirajuće predsedavanje 1. januara, samo 49 odsto u istraživanju odgovorilo “Francuska”, prenosi portal “Politiko”.

Ni evropska pitanja ne zauzimaju poseban prioritet kod Francuza, jer samo 13 odsto francuskih birača doživljava Evropu kao jedno od odlučujućih pitanja za svoj izbor u prvom krugu francuskih predsedničkih izbora, koji će biti održani u aprilu.

Pitanja koja se tiču cene hleba i putera se smatraju važnijim, a imigracija i zdravstvena zaštita su druga dva pitanja koja se najčešće navode kao ključna u nedavno objavljenom Eurobarometru, panevropskoj anketi koja se redovnoj sprovodi u ime Evropske komisije.

Oni koji planiraju da glasaju za francuskog predsednika Emanuela Makrona ili kandidatkinju socijalista An Idalgo, doživljavaju Evropu kao odlučujuću za njihov glas.

Međutim, Francuzi uglavnom ne mare mnogo za EU, budući da samo 41 odsto Francuza ima pozitivan stav o Evropskoj uniji.

Građani Francuske, takođe, imaju manje poverenja u evropske institucije od celokupnog evropskog proseka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar