U trendu

Pompeo o ukidanju viza i o dvostrukom oporezivanju s HR

ZAGREB – Hrvatski građani uskoro će moći da putuju u SAD bez viza, najavio je danas u Dubrovniku američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je za Hinu rekao da će se to dogoditi „narednih meseci“, kao i da se nada da će ugovor o bezviznom režimu sa Hrvatskom biti potpisan „vrlo brzo“.

Najavio je da bi i sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD i Hrvatske mogao biti uskoro rešen u cilju daljeg „jačanja ekonomske saradnje između dve zemlje.

Pompeo je ocenio da su odnosi dveju država snažni i da američka strana želi da bude sigurna da „svaki put kad postoji prilika da američka kompanija ulaže u Hrvatsku ili Hrvatska u SAD-u, ništa tome ne stoji na putu“.

Investiciona klima je takođe važna, a Pompeo misli da je ona „dosta dobra“.

Državni sekretar je primetio da se kineske kompanije koje dolaze na ove prostore tretiraju drugačije nego evropske ili američke, što, kako kaže, ne pomaže, već odvraća ljude da ulažu svoj kapital u Hrvatsku.

Ipak, ističe, optimističan je da će se kako je kazao, stvari na tom planu poboljšavati.

On je rekao da se o ovim temama već razgovaralo sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, a da će razgovarati danas i sa premijerom Andrijem Plenkovićem.

Pompeo je najviši zvaničnik SAD koji je, od dolaska Donalda Trampa u Belu kuću, doputovao u jednodnevnu posetu Hrvatskoj.

Od visokih američkih zvaničnika poslednji put u Hrvatskoj je boravila Hilari Klinton, kao šefica diplomatije, 2012.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar