U trendu

Ponovo o ubistvu Nikole Stanišića, osumnjičeno 14 osoba

PODGORICA – U podgoričkom Višem sudu danas je održana nova kontrola optužnice povodm ubistva Nikole Stanišića za šta je osumnjičeno 14 osoba koje se povezuju sa kavačkim klanom.

Prethodno je sud odlučio da Specijalnom državnom tužilaštvu vrati optužnicu na dopunu istrage. Advokati odbrane su danas, baš kao i tokom prve kontrole, naglasili da se optužnica zasniva na samo jednom dokazu a to je SKY komunikacija koja po ZKP Crne Gore i Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći može da služi samo kao operativni podatak.

Odbrana svih optuženih je ostala pri ranijem stavu, da optužnicu treba vratiti ponovo na dopunu istrage, obustaviti postupak. Advokati su naveli da je komunikacija nečitka i da je možda i došlo do hakerskog napada neke vrste, u kojem je neko upadao u komunikaciju i odgovarao možda umesto drugog lica, sugerišući na strane službe koje su prve upale u SKY.

„Sudovi širom Evrope i organi su zamrzli postupke, zbog načina na koji je SKY komunikacija nabavljena. Nejasno je kako se do nje došlo, šta je presretnuto a šta izuzeto. To se sa sigurnošću ne može utvrditi. Naredba koja nam je dostavljena ne predstavlja ništa osim međunarodnu komunikaciju. Kako i u kojoj formi je komunikacija dostavljena našoj državi najbolje sugeriše dopis Tužilaštva u kojem traži da mu se pomenuti materijal ponovo dostavi ali tako da može da se koristi pred sudom“, rekao je advokat Dragoljub Đukanović.

Đukanović je, kako prenosi portal podgoričkog Dana, naveo da što se po ovom pitanju tiče Crne Gore, o tome govori stav Ustavnog suda.

„Povređen je član zakona o merama tajnog nadzora. Urušen je suverenitet i privatnost građana Crne Gore. Strane službe su prisluškivale privatne razgovore. Odlukom Ustavnog suda zabranjeno je vršenje mera tajnog nadzora na neodređen broj lica bez pravnog osnova“, rekao je advokat.

Advokat Stefan Jovanović je dodao da se ovaj optužni akt i dalje zasniva na operativnim podacima koji ne mogu biti dokaz.

„O tome govori i ranija odluka sudije Bašovića o neodređivanju pritvora. Posle je ta odluka preinačena“, rekao je.

Advokat Miloš Vuksanović je kazao da je optužnica nezakonita iz više razloga.

“ Nedostaje obdukcijski zapisnik, nema potvrde o smrti. Kao jedini dokaz imamo SKY koji je nezakonit. Podaci predstavljaju samo procesnu saradnju i bili su pod šiframa, ne smeju se koristiti u sudske postupke. Ovi podaci su doveli do toga da se u javnosti Crne Gore odvija prava španska sapunica. Sud u Crnoj Gori se našao pred rafalnom paljbom da se ova optužnica potvrdi“, rekao je advokat Vuksanović.

Advokat Marko Radović je kazao da je došlo do zloupotrebe i da je tužilaštvo u novoj optužnici samo promenilo kvalifikacije krivičnih dela za neke od optuženih i tako im težu krivicu stavio na teret.

„Tako se Radoje Zvicer sada tereti da je organizator, a neki od optuženih ne više za pomaganje nego za saučesništvo…Sve je počelo u Belgiji 2018. kada su tamošnji organi tražili jedan telefon sa SKY aplikacijom kako bi za svoje potrebe videli kaoko funkcioniše“, naveo je između ostalog on.

Specijalno tužilastvo podiglo je optužnicu protiv Slobodana Kašćelana (58) i njegove trinaestočlane kriminalne organizacije odgovorne za teško ubistvo Nikole Stanišića, potvrđeno je iz podgoričkog Višeg suda.

Pored Kašćelana na optužnici se našao i visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana Radoje Zvicer (49), zatim Radoje Živković (35) iz Nikšića, Milan Vujotić (39) iz Podgorice, Dragan Knežević (40) iz Kotora, Vladimir Vučković (45) iz Nikšića, Srđan Jurišević (48) iz Tivta, Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Miloš Radonjić (45) iz Kotora, (38) iz Kotora, Darko Prelević (30) iz Pljevalja, Aleksandar Dragićević (35) iz Podgorice, Zoran Kažić (45) iz Podgorice i Milan Knežević (43) iz Podgorice.

SDT je ranije na pres konferenciji za medije saopštilo da sumnjaju da je Podgoričanin Nikola Stanišić ubijen početkom avgusta 2020, a da je njegovo telo uništeno na za sada nepoznatoj lokaciji. Stanišić je bio blizak škaljarskom klanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar