U trendu

Popa: Ohrabrujemo primenu sankcija Rusiji

PODGORICA – Evropska unija (EU) ohrabruje crnogorske vlasti da preduzmu korake kako bi se obezbedila praktična primena sankcija, poručila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Popa je na Tviteru navela da je zadovoljstvo ugostiti crnogorskog ministra spoljnih poslova Đorđa Radulovića sa ambasadorima država EU.

Kako je kazala, pozdravljena je usklađenost Crne Gore sa sankcijama EU i jasan stav u pogledu poštovanja međunarodnog prava i stabilnosti u Evropi.

“Praktična primena mera je ključna, ohrabrujemo crnogorske vlasti da preduzmu za to potrebne korake”, kazala je Popa.

Nakon niza kritika predstavnika međunarodne zajednice zbog neprimenjivanja restriktivnih mera prema Rusiji, Komisija za politički sistem Vlade Crne Gore usvojila je ranije danas jednoglasno paket sankcija Moskvi, koji je prethodno usvojio Savet Evropske unije.

Komisijom je predsedavao potpredsednik vlade i aktuelni mandatar za sastav nove izvršne vlasti Dritan Abazović.

Sankcije se, između ostalog, odnose na 696 ruskih državljana kao i na finansijske institucije, imovinu, promet i distribuciju dobara.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozvao je juče Crnu Goru da sledi rukovodstvo EU i da u potpunosti primeni sankcije Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.