U trendu

Popović na predstavljanju ruskog borbenog aviona „Suhoj“

MOSKVA – Ministar u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, Nenad Popović, posetio je međunarodni moskovski avio-kosmički sajam MAKS 2021 i tom prilikom, kao prvi strani zvaničnik, učestvovao u predstavljanju najmodernijeg ruskog borbenog aviona Suhoj „Šah-mat“.

Kako je saopšteno iz kabineta ministra Popovića, reč je o jednomotornom borbenom avionu razvijenom u skladu sa niskouočljivim stelt tehnologijama, sposobnom da leti dva puta brže od zvuka i da nosi 7,4 tona raketa i avio-bombi.

Popović je ukazao da se radi o najsavremenijem borbenom avionu koji demonstrira snagu ruskog znanja, tehnološkog razvoja i sposobnosti za najsofisticiraniju proizvodnju kojom raspolažu ruski instituti i kompanije.

Izrazio je nadu da će u budućnosti i srpska vojska raspolagati tim letelicama.

Popoviću su predstavljena i najnovija dostignuća ruske civilne avijacije kao što su putnički avion za srednje distance MS-21-310, regionalni putnički avion Il-114-300, kao i najnovije verzije korporacijskih i državnih aviona Suhoj biznis džet.

Ministar je razgovarao i sa predstavnicima Vlade Ruske Federacije i ruske Državne korporacije Roskosmos o mogućnosti bliže saradnje Srbije i Rusije u razvoju novih tehnologija u oblasti avijacionih i kosmičkih tehnologija u kojima srpski inženjeri imaju značajno znanje i iskustvo.

„Budućnost avio industrije je u bespilotnim letelicama i primeni veštačke inteligencije u avijaciji. To su oblasti gde srpski instituti mogu da daju značajan doprinos i gde mogu da, kroz stratešku saradnju sa ruskim institutima, osvoje nova znanja i tehnologije koje će doneti višestruku korist srpskoj industriji i društvu u budućnosti“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, saradnja srpskih i ruskih naučno-istraživačkih organizacija mogla bi da se odvija u proizvodnji delova, pribora, instrumenata, senzora, kao i u primeni informacionih tehnologija i veštačke inteligencije u avio-kosmičkoj industriji.

Međunarodni avio-kosmički sajam MAKS 2021 održava se u gradu Žukovski koji se nalazi nedaleko od Moskve.

Ogranizatori te manifestacije su rusko Ministarstvo odbrane i Državna korporacija Rosteh.

Sajam je juče otvoren, a otvaranju je prisustvovalo najviše rusko državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.