Porošenko optužuje Putina da „želi celu Evropu“

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko optužio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da želi da preuzme „celu Evropu“, pritom ciljajući na Finsku i Baltik.

„Putin želi da ide toliko daleko koliko mu dozvole ne samo u Ukrajinu, već u celu Evropu“, kazao je Porošenko u intervjuu sa francuski radio RFI.

„Da su me to pitali pre dve godine, rekao bih da je to nemoguće, zato što ceo posleratni bezbednosni sistem to ne bi dozvolio. Ako bi me danas pitali… nažalost sve je moguće zato što aneksija Krima i istočni deo Ukrajine pokazuju da možemo razbiti globalni bezbednosni sistem“, kazao je on.

Porošenko je rekao da borbe protiv pobunjenika koje podržava Rusija u Istočnoj Ukrajini treba posmatrati kao borbu za celu Evropu.

„Da li je napad na Finsku moguć? Da i Finska to zna. Da li je moguć napad na baltičke zemlje? Da. Kad je reč o borbama na istoku moje zemlje… mi se ne borimo samo za nezavisnost i suverenitet, već za demokratiju, slobodu i bezbednost celog ervopskog kontinenta“, kazao je on, prenosi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.