U trendu

Porotnicima prikazan snimak privođenja Džordža Flojda

VAŠINGTON – Pred sudom u Mineapolisu počelo je suđenje Dereku Šovinu, bivšem policajcu, optuženom za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda.

Tužilac Džeri Blekvel je iznoseći uvodne reči poroti poručio da ne bi trebalo da zaborave brojku od devet minuta i 29 sekundi, odnosno vremenski period tokom koga je Šovin kolenom pritiskao vrat Džordža Flojda dok je on ležao na zemlji. Blekvel je snimak tog događaja prikazao kao dokazni materijal prvog da a suđenja.

„Belački policajac nije posustajao čak ni pošto je, lisicama vezani Flojd, 27 puta rekao da ne može da diše – posle čega se više nije pokretao. Kolenom je pritiskao njegov vrat dok poslednji dah, ne dame i gospodo, dok ga poslednji tračak života nije napustio“, rekao je tužilac Blekvel u uvodnoj reči, prenosi Glas Amerike.

Zastupnik optuženog Erik Nelson usprotivio se tvrdnjama da je Derek Šovin na mesto događaja došao kako bi pomogao preostalim kolegama koje su pokušavale Flojda da sprovedu do patrolnih kola – u momentu u kom su okupljeni građani postajali sve više neprijateljski orijentisani.

Policiju je pozvao vlasnik prodavnice koji je prijavio sumnju da je Flojd pokušao da iskoristi falsifikovanu novčanicu u vrednosti od 20 dolara.

„Derek Šovin uradio je upravo ono za šta je bio obučen tokom devetnaestogodišnje karijere“, poručio je Nelson.

Sporio je da se bivši policajac Šovin može kriviti za smrt Džordža Flojda.

„Flojdovu smrt uzrokovali su supstance u organizmu u kombinaciji sa srčanim oboljenjem, visokim krvnim pritiskom i adrenalinom. Dokazni materijal mnogo je veći od pomenutih devet minuta i 29 sekundi“, tvrdi je Erik Nelson – zastupnik Dereka Šovina.

Džordž Flojd je preminuo nakon policijske intervencije, tokom koje mu je jedan od policajaca držao koleno na vratu više od devet minuta, zbog čega se Flojd žalio da ne može da diše. Snimak događaja je isplivao u javnost i nakon toga pokrenut je talas protesta zbog rasizma i policijske brutalnosti u brojnim američkim gradovima.

Ben Kramp, pravni zastupnik porodice Flojd, izjavio je pred sudnicom uoči početka suđenja da taj proces pokazati da li je, kako se izrazio, Amerika dostojna Deklaracije nezavisnosti.

Optuženi Šovin ranije se izjasnio da nije kriv za ubistvo Džordža Flojda – koji je u trenutku privođenja bio nenaoružan.

Ukoliko bi bio osuđen – Derek Šovin će se suočiti sa dugogodišnjom zatvorskom kaznom.

Očekuje se da će ključna pitanja na suđenju biti da li je Šovin prouzrokovao Floidovu smrt i da li je bivši policajac tokom privođenja postupao razumno.

Suđenje Dereku Šovinu trebalo bi da traje oko četiri sedmice u zgradi suda koja je, zbog potrebe pojačane bezbednosti, opasana betonskim ogradama i bodljikavom žicom.

Čelnici grada i američke države Minesota saopštavali su da su odlučni u sprečavanju nereda koji su usledili nakon Flojdove smrti, zbog čega su mobilisani i pripadnici Nacionalne garde.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.