Portparol Bele kuće izvinio se zbog minimiziranja Holokausta

Portparol Bele kuće Šon Spajser izvinio se kasno sinoć zbog minimiziranja Holokausta u poredjenju sirijskog predsednika Bašara el Asada sa nacističkim liderom Adolfom Hitlerom zbog upotrebe hemijskog oružja, javila je agencija AP.

Spajser je posle obraćanja novinarima i kritika jevrejskih organizacija rekao za Si eN eN (CNN) da se izvinjava za „neprikladnu i neosetljivu“ izjavu.

„Izvinjavam se zbog toga. Bila je greška“, rekao je Spajser i dodao da za Holokaust ne može da postoji poredjenje.

Portparol Bele kuće izjavio je na konferenciji za novinare da je sirijski predsednik Bašar el Asad gori od Adolfa Hitlera zbog upotrebe hemijskog oružja, što je poredjenje kojim se minimizaraju nacistički zločini što je naišlo odmah na negodovanje, prenela je agencija Frans pres.

„Tokom Drugog svetskog rata nije se koristilo hemijsko oružje. Čak ni odvratni Hitler nije pao tako nisko da koristi hemijsko oružje“, rekao je Spajser i dodao da Rusija treba da se zapita koju zemlju podržava.

Centar Ana Frank u SAD odmah je reagovao i pozvao predsednika Donalda Trampa da smeni svog portparola podsećajući da je upravo počeo jevrejski praznik Pesah.

„Spajser je baš na Pesah negirao Holokaust, što je najodvratniji oblik ‘lažnih vesti’ negirajući da je Hitler ubio nekoliko miliona Jevreja“, izjavio je direktor centra Stiven Goldstajn.

Na Spajserovu izjavu su reagovali i demokratski senatori koji su naveli da je izjava „apsolutno sramna i da su portparolu Bele kuće neophodni časovi istorije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.