U trendu

Portugal: Pad hospitalizacija, smrtnost i dalje najveća

LISABON – Nakon dva vrhunca novih infekcija kovid-19 prošlog meseca, u kojima je Portugal bio najteže pogođena zemlja na svetu u odnosu na broj stanovnika, situacija zbog nedavnog novog talasa pandemije blago se poboljšala, piše britanski Gardijan.

List navodi da je prema najnovijim vladinim podacima, broj pacijenata s kovid-19 u bolnicama i na intenzivnoj nezi u padu već treći dan za redom, a juče je ministarstvo zdravlja potvrdilo najmanji bpoj pacijenata još od 20. januara.

Međutim, portugalski sedmodnevni prosek dnevnih smrtnih slučajeva ostao je najveći na svetu, i iznosi 2,05 na 100.000 ljudi, prema ameičkom Univerzitetu „Džons Hopkins“, prenosi Gardijan.

Stručnjaci procenjuju da je vrhunac poslednjeg talasa kovid-19 dostignut krajem prošlog meseca, ali u lisabonskoj centralnoj bolnici „Kuri Kabral“ ne očekuju trenutno olakšanje u jedinicama intenzivne nege, gde se trenutno nalazi 25 pacijenata.

„Još uvek očekujemo da će broj teških slučajeva rasti. Postoji vremenski razmak od oko jedne ili dve nedelje između početka pada broja slučajeva i smanjenja broja pacijenata na intenzivnoj nezi „, rekao je za Gardijan juče na kraju 24-časovne smene Nunjo Germano, doktor u ovoj bolnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.