U trendu

Poseta premijera Iraka SAD potvrda partnerstva

VAŠINGTON – Američki predsednik Džozef Bajden ugostiće iračkog premijera Mustafu al-Kadimija u Vašingtonu 26. jula, saopštila je Bela kuća, a ova poseta bi trebalo da potvrdi strateško partnerstvo između dve zemlje i unapredi bilateralnu saradnju, saopštila je predstavnica Bele kuće Džin Psaki.

Ona je nabrojala oblasti od zajedničkog interesa poput energetike i zdravlja i potvrdila da se predsednik Bajden raduje jačanju saradnje sa Irakom u oblasti „bezbednosti uključuju zajedničke napore da se osigura trajni poraz ekstremista Islamske države“, prenosi Rojters.

Psaki se nije osvrtala na Iran koji vrši uticaj na Irak kroz bliske odnose s vladom u Bagdadu i podržava i šiitske snage koje izvode napade na vojne objekte u kojima su smeštene američke snage.

Visoko rangirani oficir Iranske revolucionarne garde pozvao je iračke šiitske milicije u Iraku da pojačaju napade na američke ciljeve tokom sastanka u Bagdadu prošle sedmice, potvrđeno je Rojtersu iz tri izvora u policiji i iz dva iračka bezbednosna izvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.