U trendu

Posete Sija pokazuju veliki značaj koji Kina pridaje Šangajskoj organizaciji za saradnju i …

Učešće kineskog predsednika Si Đinpinga na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i državne posete Kazahstanu i Uzbekistanu pokazuju veliki značaj koji Kina pridaje ŠOS-u i odnosima sa te dve zemlje, ocenio je u utorak portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Si prisustvuje 22. sastanku Saveta šefova država ŠOS u gradu Samarkandu i od 14. do 16. septembra boravi u državnim posetama Kazahstanu i Uzbekistanu, na poziv kazahstanskog predsednika Kasima – Džomarta Tokajeva i predsednika Uzbekistana Šavkata Mirzijojeva.

“Ovo će biti najvažniji diplomatski događaj šefa kineske države uoči 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine, što pokazuje veliki značaj koji Kina pridaje ŠOS-u i odnosima sa Kazahstanom i Uzbekistanom“, rekao je portparol Mao Ning na redovnom brifingu za novinare, prenosi Sinhua.

Mao je rekao da su duboke promene u međunarodnom pejzažu i dugotrajna pandemija kovid-19 dodatno naglasili ulogu koju ŠOS igra u održavanju regionalne bezbednosti i stabilnosti i promovisanju razvoja i prosperiteta zemalja.

Mao je rekao da će Si na predstojećem samitu ŠOS-a imati detaljnu razmenu mišljenja sa drugim liderima-učesnicima sa fokusom na svedimenzionalnu saradnju ŠOS-a i glavna međunarodna i regionalna pitanja kako bi se izgradila novo zajedničko razumevanje i otvorilo novo poglavlje saradnje.

„Uvereni smo da će ŠOS nastaviti da nosi duh Šangaja, ostati veran svojoj osnivačkoj misiji i naporno raditi da postigne još više na novom putu koji je pred nama i dati veći doprinos cilju globalnog i regionalnog mira i razvoja kao organizacija koja ulazi u treću deceniju“, rekao je portparol.

Napominjući da su i Kazahstan i Uzbekistan prijateljski susedi Kine i sveobuhvatni strateški partneri, kao i važne zemlje duž Pojasa i puta, Mao je rekao da su od uspostavljanja diplomatskih veza pre tri decenije, Kina i dve zemlje uvek sledile principe međusobnog poštovanja, dobrosusedstva, prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje u kojoj svi dobijaju, kao i unapređenja bilateralnih veza ka novim visinama.

“Predstojeće državne posete predsednika Si Đinpinga označiće novu etapu u odnosima Kine sa dve zemlje“, rekao je Mao.

Prema rečima portparola, tokom poseta Si će razgovarati sa predsednikom Kazahstana Tokajevim i predsednikom Uzbekistana Mirzijojevim. Oni će imati detaljnu razmenu mišljenja o bilateralnim vezama, saradnji u različitim oblastima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa.

“Uvereni smo da će posete pružiti novi plan, nove ciljeve i novi podsticaj za veze Kine sa Kazahstanom i Uzbekistanom“, dodao je Mao.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар