U trendu

Posle 50 godina dešifrovane poruke najmisterioznijeg ubice 20. veka (foto)

Šifrovana poruka koju je ozloglašeni masovni ubica pod pseudonimom Zodijak slao medijima, konačno je dešifrovana posle više od 50 godina, navodi FBI.

Identitet masovnog ubice poznatog pod pseudonimom Zodijak nikada nije otkriven. On je u periodu od 1968. do 1969. godine upucao ili nožem izbo sedmoro ljudi u okolini San Franciska i pritom usmrtio njih petoro.

Tokom ovih godinu dana on je listu „San Francisko hronikl“ slao više zastrašujućih i pretećih pisama, od kojih su neka bila napisana na engleskom, dok su druga bila potpuno šifrovana. Jedno od šifrovanih pisama, koje do sad nije protumačeno, sadržalo je čak 340 različitih znakova.

Ipak, izgleda da je rešenje misterije otkriveno.

Dekoderi-amateri Dejvid Orančak, Sem Blejk i Jarl van Ajk tvrde da u pismu piše: „Nadam se da se zabavljate pokušavajući da me uhvatite. Ne plašim se gasne komore koja će me ranije poslati u raj (sic. paradice) jer sad znam da imam dovoljno robova koji će da rade za mene“.

Ova greška u pisanju (pisanje paradice umesto paradise) zastupljena je i u ostalim Zodijakovim pismima, što je i dekoderima i FBI-ju pomoglo da potvrde da je pismo autentično.

Dešifrovanje Zodijakovih poruka odavno fascinira zaljubljenike u kriminalistiku. Orančak, 46-godišnji veb dizajner iz Virdžinije, izjavio je u svom videu da se nadao da će poruka otkriti nešto o tome ko je Zodijak. „U pismu nema nešto mnogo korisnih informacija. Uglavnom je tipično Zodijakovo privlačenje pažnje“.

Iz odeljenja FBI u San Francisku su u petak potvrdili da je ova grupa amatera dešifrovala poruku, kao i da je istraga stara pola veka još uvek u toku.

„FBI je svestan toga da je grupa građana dešifrovala šifrovanu poruku pripisanu Zodijaku“, stoji u izjavi koju je FBI objavio na svom nalogu na Tviteru.

„Zodijak je sejao strah u mnogim zajednicama u severnoj Kaliforniji. Iako su od tad prošle mnoge decenije, i dalje tražimo pravdu za žrtve njegovih brutalnih zločina“.

Uprkos mnogim teorijama o tome ko bi Zodijak mogao da bude, niko nije zvanično optužen. Ovaj slučaj je inspirisao mnoge knjige i filmove, kao što su Prljavi Hari (1971) sa Klintom Istvudom, i Zodijak (2007) koji je režirao Dejvid Finčer, prenosi RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar