U trendu

Poslednje pripreme u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici

PODGORICA – Na platou ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici u toku su završne pripreme, uz prisustvo pripadnika policije, javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Atmosfera u i oko Hrama je uobičajena, vernici uobičajno pale sveće, mole se i celivaju ikone, a obavljena su i četiri venčanja.

Sa desne strane ulaza u Hram postavljen je veliki portret Svetog Save, a sa leve potret Sv. Petra Cetinjskog.

Iznad njih su postavljena dva velika video bima na kojima će vernici večeras moći da prate liturgiju koju će služiti patrijarh srpski Porfirije sa arhijerejima.

Iznad montažne tribine postavljene na platou ispred objekta, sa severne strane, postavljeni su portreti 13 mitropolita, od 1607. godine, koji su upravljali srpskom crkvom u Crnoj Gori, do mitropolita Joanikija.
Tu su potreti Danila Petrovića Njegoša, Sava Petrovića Njegoša, Vasilija Petrovića Njegoša, Arsenija Plamenca, Petra I Petrovića Njegoša, Petra II Petrovića Njegoša, Nikanora Ivanovića, Ilariona I Roganovića, Visariona Ljubiše, Miotrofana Bana, Gavrila Dožića, Joanikija Lipovca, Arsenija Bradarevića, Danila Dajkovića, Amfilohija Radovića i mitropolita Joanikija Mićovića.
Na hramu je postavljen natpis sa velikim slovima – Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje.
Takođe istaknuti su sa strane natpisi „Dostojan si naš vladiko da služiš Bogu, svetom zvonu, da u miru i ljubavi na cetinjskom budeš tronu, kao i Krst nositi, vama je suđeno – Petar II Petrović Njegoš…“
Prema zvaničnoj agendi Mitropolije, na platou ispred Hrama u Podgorici od 18 časova biće organizovan doček poglavara SPC Porfirija, koji će u tom svojstvu prvi put posetiti Crnu Goru.

Nakon večernjee službe usledice obraćanje patrijarha Porfirija i mitropolita Joanikija, a zatim će biti organizovan kulturno-umetnički program.

U nedelju će u Cetinjskom manastiru u 8.00 početi Sveta arhijerejska liturgija sa činom ustoličenja, koju će služiti patrijarh srpski Porfirije sa arhijerijerima naše i ostalih pomesnih crkava. Oba događaja biće direktno prenošena na Javnom servisu RTCG.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.