U trendu

Potrebne konkretne mere za smanjenje sive ekonomije

BRISEL/PODGORICA – Evropska komisija poručuje da bi Crna Gora u narednoj godini, u cilju unapređenja funkcionisanja tržišne privrede, trebalo posebno da implementira srednjoročni plan fiskalne konsolidacije koji ima za cilj dalje smanjenje javnog duga.

To se navodi u dokumentu „Napredak ka ispunjavanju ekonomskih kriterijuma za pristupanje EU: procene Evropske komisije za 2022“, koji je objavljen na sajtu EK.

Navodi se da je Crna Gora ostvarila dobar napredak i umereno je spremna za razvoj funkcionalne tržišne ekonomije. Nakon što je prošlu oštru recesiju 2020. godine privreda je zabeležila snažan oporavak u 2021. i nastavila da raste stabilnim tempom u prvoj polovini 2022..

U dokumentu se konstatuje da su posledice ruske agresije protiv Ukrajine do sada bile ograničene, bez obzira na veoma važan doprinos ove dve zemlje crnogorskom turizmu u prošlosti. Podstaknuta porastom globalnih cena roba inflacija je, kažu, značajno porasla.

„Vlada je usvojila ambiciozan program fiskalnih reformi nazvan Evropa sada kako bi podržala oporavak nakon pandemije, uz istovremeno pružanje fiskalnih stimulativnih mera za ublažavanje tereta za domaćinstva zbog rasta cena energije i hrane. Eksterne neravnoteže su značajno smanjene zahvaljujući povratku turizma, dok je situacija na tržištu rada počela da se poboljšava čak iako strukturni problemi i dalje postoje“, stoji u dokumentu.

Bankarski sistem je, konstatuju, ostao stabilan, a nenaplativi krediti nisu značajno porasli u 2022. nakon što je 2021. istekao moratorijum na kredite usvojen u kontekstu krize zbog korona virusa.

Međutim, ističe se, potreban je strog nadzor za praćenje i rešavanje rizika u pogledu pooštravanja uslova finansiranja, preneo je portal podgoričkog Dana.

EK poručuje i da bi Crna Gora u narednoj godini trebalo da ojača fiskalno upravljanje uspostavljanjem nezavisnog tela za fiskalni nadzor.

„Da usvoji strateški plan za analizu svih državnih preduzeća i pripremi predlog optimalnog opsega državnog vlasništva. Da razvije i sprovodi konkretne mere za smanjenje sive ekonomije“, navedeno je, između ostalog, u dokumentu Evropske komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.