U trendu

Potvrđeno: Putin nije bio pozvan na obeležavanje godišnjice oslobađanje Aušvica

Ruski predsednik Vladimir Putin nije dobio poziv da učestvuje na obeležavanju 75 godina od oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic-Birkenau, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ne, Vladimir Putin nije pozvan“, rekao je Peskov novinarima ne iznoseći više detalja.

On je podsetio da će Rusiju predstavljati ambasador te zemlje u Poljskoj, javio je TAS S.

Današnja komemoracija će biti održana na teritoriji nekadašnjeg koncentracionog logora, u kojem su nacisti ubili oko 1,3 miliona ljudi, među kojima više od milion Jevreja, a koji je 27. januara 1945. godine oslobodila ruska Crvena armija.

Prisustvovaće predstavnici 54 države sveta, uključujući više predsednika, premijera, predsednika parlamenata, ministara, međunarodnih organizacija, kao i oko 200 preživelih.

Memorijalni centar Aušvic je saopštio da nije slao pozive, već da je samo obavestio sve države o događaju i da ih je pozvao da same izaberu ko će ih predstavljati na današnjoj komemoraciji.

Inače, ruski predsednik Vladimir Putin ranije je okrivio Poljsku za izbijanje Drugog svetskog rata.

Nakon toga, poljski predsednik je bojkotovao skup u Jerusalimu kojim je obeleženo 75 godina od oslobađanja Aušvica a, na kojem je, između ostalog, govorio i Putin jer nije bilo planirano da se i on obrati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)