U trendu

Požar i dalje bukti na Blidinju

SARAJEVO – Požar koji danima bukti na Čvrsnici, opština Pošuje u BiH, i dalje guta borovu šumu i trajno uništava više od sto hektara površine prirodnih lepota u Parku prirode Blidinje uprkos borbi vatrogasaca sa vatrenom stihijom.

Šef Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona Drago Martinović izjavio je da je požar, koji je zahvatio ogromnu površinu, sada nemoguće ugasiti i da se ulažu svi napori kako bi se njegovo širenje zaustavilo, prenosi portal Klix.

U borbi sa vatrom koja se neprestano širi čestvuju vatrogasne, spasilačke planinarske i dobrovoljne službe, juče su u gašenju učestvovali i helikopteri Oružanih snage BiH, ali požar nije stavljen pod kontrolu.

Teren je jako nepristupačan, a stanje na požarištu ekipe koje su se borile sa požarom upoređuju da prizorima pakla, navodeći da se obrušavaju kamenje i panjevi, dok zapaljene šišarke lete na sve strane i šire vatru.

Gašenje dodatno otežavaju visoke temperature i vetar.

U borbi sa požarom pored vatrogasnih jedinica iz Posušja učestvuju i vatrogasci iz Tomislavgrada, Jablanice, Širokog Brijega, Mostara i svih susjednih opština, kao i brojne stanice Gorske službe spasavanja i planinarskih društava iz cele Hercegovine.

U gašenju požara juče su pomagali helikopteri Oružanih snaga BiH. Tražena je i pomoć kanadera iz Hrvatske, ali su oni bili angažovani na gašenju požara u Sloveniji i Italiji.

Opština Posušje zbog požara je proglasila stanje prirodne nesreće.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.