U trendu

Požari, pa peščane oluje, grad i poplave: Glumac pokazao kako sada izgleda Australija (video)

Glumac Rasel Krou pokazao je na Instagramu kako danas izgleda priroda u Australiji, zemlji koja se več mesecima bori sa razarujućim požarima koji su, prema nekim procenama, opustošili površinu veću od Srbije i Crne Gore zajedno.

– Moje imanje pre 10 nedelja kada su protutnjali požari i ovog jutra, posle kišovitog vikenda – napisao je Oskarovac pored fotografije na kojoj se vidi ogromna razlika.

Peščane oluje, obilne kiše sa gradom i bujične poplave pogodile su poslednjih dana opustošene australijske gradove, umanjivši pretnju od brojnih požara  koji i dalje plamte širom jugoistoka te zemlje.

Gradonosne oluje su u glavnom gradu Kanberi danas oštetile neke javne zgrade, preduzeća, kuće i automobile, istovremeno prekinuvši struju u nekim predgrađima obarajući drveće i stubove.

U nevremenu su povređene najmanje dve osobe, saopštili su zvanicnici hitnih službi.

Na zapadu je široki oblak crvene prašine velicine 300 kilometara, nošen naletom vetra od 107 kilometara na sat, obavio gradove prethodno pogođene sušom, prenosi AP.

Veliki deo te prašine predstavlja podignut površinski sloj sa farmi Novog Južnog Velsa.

„Sve je to posledica ove rekordne suše“, rekao je gradonačelnik jednog od pogođenih gradova Ben Šilds.

Grad je u nedelju pogodio Melburn, drugi po veličini grad u Australiji, a predviđa se još olujnih udara.

Neobično intenzivne oluje tokom vikenda prouzrokovale su bujice i polave u Brizbejnu u saveznoj državi Kvinslend.

Široko rasprostranjene padavine u Novom Južnom Velsu i Viktoriji pomogle su, ali nisu ugasile velike požare u te dve najnaseljenije australijske države gde je od septembra stradalo najmanje 28 ljudi, a uništeno više od 2.600 domova.

Vlasti su izdale upozorenje da će opasnost od požara ove sedmice eskalirati u obe države porastom temperatura i suše.

(Tanjug)