U trendu

Požari u Kaliforniji, naredjena evakuacija grada Malibua

Zbog velikih požara na jugu Kalifornije, danas je naredjena obavezna evakuacija celog priobalnog grada Malibua.

Jedan požar izbio je juče severozapadno od Los Andjelesa i protutnjao ka jugu, preskočio glavni autoput rano jutors i zahvatio planine Santa Monike.

Malibu ima oko 13.000 stanovnika duž 34 kilometara obale Pacifika na južnom kraju tog planinskog lanca.

Vatrogasno odeljenje okruga Los Andjelesa je na Tviteru objavilo da se požar kreće ka okeanu i naglasilo da je opasnost neposredna.

Zbog požara koji bukte zapadno od Los Andjelesa, zatvorene su škole i univerziteti.

Drugi požar se proširio na jugu Kalifornije nekoliko kilometara od mesta Tauzend Ouks, i uništio 40 kvadratnih kilometara, navode vlasti.

Vatrogasna odeljenja okruga Los Andjeles i Ventura saopštili su da je više zgrada uništeno ili oštećeno, ali za sada se ne zna tačan broj.

Požari se brzo šire i na severu Kalifornije, javile su vlasti, a kod grada Paradajsa je izgorelo više od 280 kvadratnih kilometara, te je od hiljada ljudi zatraženo da napuste svoje domove.

Kalifornijska odeljenje za šume i zaštitu od požara „Kal fajer“ (Cal fire) upozorilo je da je požar opasan i zatražio od stanovnika da napuste svoje domove ako to od njih vlasti zatraže.

Požar je do sada uništio desetine kuća u okrugu But gde je proglašeno vanredno stanje.

Jak vetar dodatno podstiče vatru koja se širila velikom brzinom i obavila mesto Paradajs (Paradise) od 26.000 stanovnika, gustim dimom i pepelom. Desetine kuća su uništene, kao i jedna bolnica i beznzinska pumpa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.