U trendu

Požari u predgrađima Atine, upozorenja za stanovništvo

ATINA – Grčke vlasti pozvale su stanovnike u centru Atine da danas ostanu u zatvorenim prostorima pošto se vatrogasci još uvek bore da stave pod kontrolu požar koji besni na periferiji grada, a komunalne službe rade na obnavljaju snabdevanja strujom pošto je požar oštetio delove elektroenergetske mreže.

„Hvala Bogu da do sada nismo izgubili ljudske živote“, naglasio je danas premijer Kirjakos Micotakis, prenosi Rojters.

Više od 500 vatrogasaca bori se vatrom u blizini planine Parnitana na periferiji grada, uz pomoć devet helikoptera, pet aviona, policajaca i vojske u prostranom i bogatom rastinjem regionu Aharnesa.

Uprkos ekstremnoj vrućini i teškim uslovima sa temperaturama preko 40 stepeni Celzijusa, vlasti su savetovale ljude u centru grada da drže prozore zatvorene i da smanje kretanje napolju zbog štetnih čestica u vazduhu.

Požar je zahvatio juče i severno atinsko predgrađe Varibobi zbog čega je hiljade stanovnika evakuisano.

U Grčkoj je u poslednja 24 sata izbio ukupno 81 požar, a vatrogasci se i dalje bore sa 40 njih koji su aktivni, potvrdile su grčke vlasti.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias na konferenciji za novinare sinoć je saopštio da je najveći i najopasniji požar koji je počeo juče nešto posle 13 časova i nastavio da gori u severnim predgrađima Atine.

Prema raspoloživim informacijama, požar na Kosu je lokalizovan, dok se na ostrvu Evia vatrogasci još bore da vatru stave pod kontrolu.

Od 40 aktivnih požara u Grčkoj danas četiri su do sada prouzrokovala evakuacije stanovništva, u Kastaniji na jugoistoku Peloponeza, na ostrvu Kos, na jugozapadnom Peloponezu i na ostrvu Evia.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.