U trendu

Poziv na linč: Civili, ubijajte ekstremiste, skupo je da ih hranim

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte ponudio je danas nagradu za hvatanje muslimanskih ekstremista koji stoje iza osujećenog napada, istakavši da razmatra mogućnost naoružavanja civila kako bi pomogli vladi u borbi protiv terorista i osumnjičenih narkodilera koje „više želi mrtve nego žive“.

Duterte je, tokom posete centralnoj provinciji Bohol, rekao i da je naložio mornarici da bombarduje ekstremiste koji dolaze brodovima u potrazi za osobama koje će kidnapovati, prenosi AP.

„Ohrabrujem i civile da ubijaju, jer takve (ekstremiste) želimo mrtve ili žive i za to nudimo nagradu, ali ih ja više želim mrtve jer bi, ako ostanu živi, morao da ih hranim… a to je prilično skupo“, istakao je filipinski predsednik.

On nudi nagradu od milion pezosa, odnosno 20.000 dolara, za informaciju koja bi vojsci ili policiji omogućila da uhvate ekstremiste odbegle posle osujećenog prošlonedeljnog napada na centralnom filipinskom ostrvu.

Upitan šta bi mogle biti specifične mete ekstremista, Duterte je rekao da oni možda planiraju da prekinu dvodnevni sastanak Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije, koji je danas počeo na turističkom ostrvu u Boholu, Panglao, a to bi, upozorio je, „svima donelo katastrofu“.

Duterte je obišao nekoliko oblasti u Boholu i zaključio da je ta provincija bezbedna, istakavši da „Filipini imaju više nego dovoljno vojske za borbu, ako treba, i tokom cele jedne godine“.

Filipinski predsednik je upozorio ekstremiste da će ih vlada sada goniti, između ostalog i putem satelita, kako bi sprečili njihov dolazak sa južnog ostrva.

Duterte je Bohol posetio nedelju dana nakon što su se filipinske trupe, uz podršku vazdušnih napada, tamo borile protiv boraca Abu Sajafa, usmrtivši četvoricu ekstremista, trojicu vojnika, jednog policajca i dva meštanina, dok trupe i dalje gone nekoliko ekstremista koji su pobegli.

Vojni zvanicnici navode da su ekstremisti doputovali izdaleka, iz svojih baza u džunglama u južnoj provinciji Sulu, kako bi kidnapovali ljude radi otkupa i izvodili bombaške napade prvi put u Boholu, popularnoj turističkoj destinaciji s belim peščanim plažama, vodopadima, pećinama i bujnom vegetacijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.