U trendu

Poziv na protest protiv zločinačke politike Tuđmana

ZAGREB – U Zagrebu će danas, sat vreme uoči otkrivanja spomenika, Franji Tuđmanu, biti organizovan i protest pod motom „Budi na suprotnoj strani“, a u pozivu za taj događaj stoji da je politika prvog hrvatskog predsendika bila zločinača i da ga ne treba slaviti.

Građani se na protest pozivaju putem Fejsbuk stranice koja nos naziv „Dosta je, ja vas se ne bojim“, a koja je otvorena u vreme velikog protesta veterana, tzv. šatoraša, iza kojeg je stajao Zoran Erceg.

„Budi Hrvat. Budi rodoljub. Budi domoljub. Hodaj ponosno i budi na suprotnoj strani. Građani Hrvatske dođite i daojte mu počast na način da budete na suprotnoj strani od njegove ustaške. Okrenite mu leđa. Dođi sutra, na Međunarodni dan ljudskih prava, u poneđeljak, 10. decembra u 14 sati, na Univerzitetskoj livadi u Zagrebu kod onoga kojeg su umotali u najlon. Da je bilo mudrosti i pameti ranije pa mu ovakvo priznanje odati pre 30 godina. Cilj protesta je ukazati da „ne treba podizati spomenike u čast Tuđmanu koji je zaslužan za zločine i masovna kršenja ljudskih prava, posebno prema nacionalnim manjinama, čemu je pridonela huškačka i šovinistička politika stranke na čijem je čelu bio“, navodi se u pozivu, preneo je portal Index.hr.

Poručuje se da hrvatska javnost i društvo još dugo vremena neće imati snage propitivati dogmu o njemu

„Ako već treba podizati spomenike, smatramo da je došlo vreme za podizanje spomenika svima koji su stradali kao nevine žrtve državničke politike hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. Verujemo da je sazrelo vreme da u Zagrebu, u Hrvatskoj, konačno pokažemo saosećanje, a ne nadmoć, da propitamo šta su naše pobede, a šta porazi, da se umesto pobedničkom vojskom hvalimo i ponosimo kreativnom i hrabrom mladošću koja želi ostati ovde, u zemlji koja je neće gušiti i ućutkati“, navodi se, takođe.

Šta očekivati od Hrvatske koja organizatoru zločinačkog poduhvata i organizatoru ‘humanog preseljenja’ u Bosni i Hercegovini trajno unesrećio generacije Hrvata, ali i drugih naroda u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini?, pitanju organizatori protesta.

Istraživači (politolozi, sociolozi, historičari i drugi) koji su se u svetu u proteklih četvrt veka bavili Hrvatskom praktički su se jednoglasno odredili prema autoritarnim i nedemokratskim praksama njegovog hrvatskog režima te prema njegovim opsesivnim ambicijama da deli Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatska javnost i društvo još dugo vremena neće imati snage propitivati dogmu o njemu kojeg su tek ovih dana nažalost umotali u najlon.

„U posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj se agresivno glorifikuje njegovo nasljeđe a mladi nepovratno odlaze. Samo budala ne uočava kauzalnost“, stoji u pozivu.

Protest je planiran za 14 sati, a svečana ceremonija otkrivanja spomenika, kojoj će prisustvovati hrvatski državni vrh, najavljen je za 15 sati.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.