Poziv pristalicama Navljanog da protetuju ispred svojih kuća

MOSKVA – Leonid Volkov, saradnik ruskog opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog pozvao je danas građane Rusije da na kratko izraze protest ispred svojih kuća na dan Svetog Valentina, 14. februara, paljenjem lampica na svojim mobilnim telefonima i sveća u obliku srca i da to objave na društvenim mrežama.

U toku proteklih nekoliko nedelja hiljade građana izlazile su na ulice ruskih gradova da izraze protest povodom zatvaranja Navaljnog, poznatog kritičara predsednika Rusije Vladimira Putina.

Policija je odvela u pritvor više od 11 hiljada ljudi koji su učestvovali u protestima širom Rusije, dok je Kremlj okarakterisao demonstracije kao nelegalne i opasne, prenosi Rojters.

Prema rečijma Volkova, ovaj vid protesta koji je koristila i opozicija u Belorusiji, ne bio trebalo da traje duže od 15 minuta, ali bi trebalo da pomogne da se policija drži na distanci.

Volkov je apelovao da svako snimi čin protesta ispred svoje kuće, a snimak postavi na društvene mreže.

„Nema specijalne policije, nema straha. Možda se nekome čini da tih 15 minuta neće ništa promeniti, ali zapravo, promeniće sve“, poručio je Volkov.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je optužilo saradnike Navaljnog da deluju kao agenti NATO i po nalogu severnoatlantskog saveza s ciljem da unesu pometnju u rusku politiku.

Predstavnica ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Volkov planirao da zaustavi proteste, ali je nakon konsultacija sa predstavnicima EU, Velike Britanije i SAD, promenio mišljenje.

„Nećemo se ni sa kim igrati mačke i miša, ali ne sumnjajte da će naše bezbednosne službe privesti pravdi sve one koji krše zakon“, poručio je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Slučaj Navaljni je podgrejao tenzije između Rusije i Zapada i vratio na dnevni red raspravu o sankcijama, jer su saradnici ruskog opozicionara apelovali na zapadne zemlje da targetiraju Putinove saradnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.