U trendu

Pozivi meštanima na evakuaciju uz obale Bangladeša i Mjanmara pred dolazak jakog ciklona

Aktivisti dobrovoljci u priobalnim oblastima u Bangladešu danas preko razglasa pozivaju ljude da odu u skloništa pred dolazak izuzetno jakog ciklona za koji se očekuje da će u naredna 24 sata stići do obala Bangladeša i Mjanmara.

Ciklon Moka kreće se ka obalama jugoistočnog Bangladeša i Mjanmara brzinama od 160 kilometara na sat, i udarima do 175 kilometara, saopštila je Meteorološka služba Indije. Prognozira se da će stići do kopna večeras u oblasti između Koks Bazara u Bangladešu i Kjaukpija u Mjanmaru.

Bangladeš je pripremio više od 1.500 skloništa. Više od milion Rohindža izbeglica, koji su pobegli od progona u Mjanmaru, smešteni su upravo na putanji ciklona u kampovima u Koks Bazaru, gde se lokalne vlasti i UN spremaju za udar oluje.

Bangladeš, koji je podložan prirodnim katastrofama, kao što su poplave i cikloni, izdao je najviši nivo upozorenja za oblast Koks Bazara. Meteorološka služba te zemlje upozorila je da bi ciklon mogao da izazove velike štete na imovini i da ugrozi živote u osam priobalnih oblasti.

Kako se navodi, lokalne vlasti u 20 oblasti pozvane su da se pripreme za ciklon. Posebno vlada zabrinutost za malo koralno ostrvo, Sent Martins u Bengalskom zalivu, gde se vrše pripreme za zaštitu hiljada meštana.

Prema navodima Centra za upozorenje i prognoziranje poplava u Daki, jake bujične poplave mogle bi da pogode priobalnu oblast.

I Mjanmar je podigao uzbunu na najviši nivo, navodeći da se ciklon kreće ka obali u državi Rakajn, blizu mesta Sitve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.