U trendu

Pravda: Nehamer nije zabrinut niti zainteresovan za Ukrajinu

MOSKVA – Ukrajina nije bila tema razgovora austrijskog kancelara Karla Nehamera i predsednika Rusije Vladimira Putina tokom jučerašnjeg susreta, tvrdi Pravda, navodeći da su razgovarali „zbog austrijskih interesa“.

„Karl Nehamer nije došao u Moskvu da bi bio mirotvorac. Kancelar Austrije nije nimalo zabrinut za Ukrajinu, nije ni zainteresovan za vojnu operaciju ruske vojske u Ukrajini“, navodi list.

On je u Rusiju došao samo zbog interesa svoje zemlje, ističe Pravda, te podseća na činjenicu da 80 odsto potrošnje gasa u Austriji dolazi iz Rusije.

Takođe list podseća da se u Bamugartenu nadomak Beča nalazi jedno od najvećih gasnih čvorišta u Evropi, preko kojeg odlazi oko trečhina ruskog gasa u zemlje zapadne Evrope.

Godišnji obim isporuka preko tog punkta u vlasništvu austrijske naftne kompanije OMV procenjuje se na više od 40 milijardi kubnih metara gasa.

Iz Baumgartena se gasom iz Rusije snabdevaju Italija, Slovenija, Hrvatska, Nemačka, Francuska, Mađarska i Slovačka.

„Stoga je Karl Nehamer došao kod Vladimira Putina da razgovara o poslovanju svoje zemlje“, tvrdi Pravda, koja navodi da je ruski predsednik austrijskom kancelaru poručio da su za sve „neprijateljske zemlje” uslovi za isporuku gasa isti.

Nehamer je, dodaje list, pokušao da uceni ruskog predsednika najavom da će preko svetskih medija optužiti Rusiju za zločine u Ukrajini.

Na tu ucenu, navodi Pravda, Putin nije pristao, a Nehamer je svoje pretnje sproveo u delo.

Evropskim liderima je juče postalo jasno da Nehamer nije bio u stanju da postigne prihvatljive uslove za svoju zemlju kao centralnoevropsko gasno čvorište, dodaje list.

Bitka za ruski gas će se nastaviti, prema pisanju Pravde i moguće je da će posle austrijskog kancelara u Moskvu dolaziti i drugi lideri „neprijateljskih zemalja“ koji će dobiti isti odgovor.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.