Pre 30 godina Tačer je bila oštar protivnik evra

LONDON – Bivša premijerka Velike Britanije Margaret Tačer (1925-2013) svojevremeno je označila plan Evropske komisije za jednom valutom (evro) kao „opasan“, prema dokumentima starim 30 godina koje je obelodanila irska vlada.

Britanska premijerka je kritikovala „politbiro“ u Briselu i rekla da joj niko neće komandovati, tokom razgovora sa kolegom iz Irske, preneo je Gardijan arhivske podatke iz devedesetih, preneo je Gardijan.

Irska vlada je zabeležila da je Tačer rekla da „tokom razgovora o jednoj valuti, Žaku Deloru mora da je udarila krv u glavu“ i da „neće pristati na jednu valutu“ sa Evropskom unijom.

Žak Delor je bio predsednik Evropske komisije u to vreme.

Ona je rekla da će kulturne razlike između članica EU ostati.

„Italijani će nastaviti sa praksom da ne plaćaju porez“, tvrdila je Tačer u jednom trenutku.

Potom je optužila i Evropski sud da će dati veća ovlašćenja Evropskoj komisiji.

„Broj ljudi u komisiji mora biti ograničen. Moramo dati vlast savetu ministara. Neću da dajem moć neizabranoj birokratiji. Dosta mi je evropske zajednice koja želi da nas veže sa birokratijom“, rekla je Margaret Tačer tada.

„Gvozdena lejdi“ je evropsku integraciju tada povezivala sa komunizmom.

„Pokušavamo da uvedemo demokratiju u istočnu Evropu, a istovremeno stvaramo politbiro. To je previše. Ne želim da prihvatim postojanje centralne evropske banke“, govorila je tada Tačer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.