U trendu

Pred Kongresom svedoči Gordon Sondlend i još dvoje diplomata

VAŠINGTON – Američki ambasador pri Evropskoj uniji Gordon Sondlend svedočiće danas pred Odborom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma američkog Kongresa, u istrazi o opozivu Donalda Trampa, predsednika Sjedinjenih Americkih Država.

U istom danu planirano je javno svedočenje još dva američka zvaničnika – Lore Kuper, zamenice pomoćnika državnog sekretara odbrane i Dejvida Hejla, službenika Stejt departmenta, preneo je Glas Amerike.

Gordon Sondlend, jedan je od važnijih diplomata u administraciji Donalda Trampa i jedan od značajnijih donatora predsednika države iz redova republikanaca.

U okviru istrage o opozivu, koju sprovodi većinski demokratski Predstavnički dom, jedan je od najintrigantnijih zvaničnika, zbog revizije izjave koju je dao o tom slučaju.

Taj američki diplomata je sredinom oktobra iza zatvorenih vrata dao iskaz u kojem je tvrdio da dodeljivanje vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 400 miliona dolara i pokretanje istrage o bivšem potpredsedniku SAD-a Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru Bajdenu nisu povezane.

Potom je početkom novembra Sondlendov advokat predao odborima Predstavničkog doma novu izjavu u kojoj diplomata potvrđuje sumnje o Trampovom pritisku na Ukrajinu da se obaveže na sprovođenje istrage sa političkom konotacijom.

U dodatku na prethodno svedočenje, Sondlend je naveo da je visoko pozicioniranom ukrajinskom zvaničniku preneo da stotine miliona dolara vojne pomoći, najverovatnije neće biti isplaćene, dok Ukrajina ne pristane da se oglasi antikorupcijskom izjavom – koju su dve strane razmatrale.

Svedoci koji su do sada prisustvovali javnom pretresu ili svedočili iza zatvorenih vrata, čiji su transkripti objavljeni, govorili su o zajedničkom delovanju Trampa i Sondlenda u tom slučaju.

Tako je Dejvid Holms, zvaničnik američke ambasade u Kijevu, bez prisustva javnosti i u senci javnog svedočenja bivše američke ambasadorke Mari Jovanovič, prošlog petka govorio o telefonskom razgovoru Trampa i Sondlenda, koji se dogodio 26. jula 2019. godine.

Prema detaljima Holmsovog svedocenja, koji su procurili u javnost, a objavila ih agencija Rojters, američki predsednik interesovao se za spremnost Ukrajine da sprovede istragu o Džou Bajdenu i njegovom sinu Hanteru, koji je bio član Upravnog odbora jedne ukrajinske energetske kompanije.

Telefonski razgovor dogodio se dan posle telefonske konverzacije američkog i ukrajinskog predsednika – centralne tačke istrage o opozivu Donalda Trampa.

“Dakle, sprovešće istragu?”, bilo je pitanje koje je, prema tvrdnjama svedoka Dejvida Holmsa, Donald Tramp uputio Gordonu Sondlendu, aludirajući na ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

„Učiniće to“, odgovorio je Sondlend, naveo je Holms dodajuci da je ukrajinski predsednik spreman da učini sve što se od njega bude zatražilo.

Svedočenje Dejvida Holmsa, pomoćnika američkog diplomate Vilijama Tejlora, koji je u sredu bio na javnom pretresu u Predstavničkom domu Kongresa, direktnije povezuje Trampa sa kampanjom pritisaka na Ukrajinu da se podrobnije istraži porodica Bajden – predvođena predsednikovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem.

Holmsova izjava suprotstavljena je svedočenju koje je Gordon Sondlend dao pod zakletvom – u kojem nije pominjao telefonski razgovor sa Trampom, koji je prema tvrdnjama američkog diplomate Holmsa, održan 26. jula 2019.

Posle Sondlenda, Kuper i Hejla, ostalo je da sutra pred Odborom za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma svedoči Fiona Hil – bivša zvaničnica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Do sada je pred tim telom govorilo šestoro diplomata ili vojnih zvaničnika – Vilijem Tejlor, Džordž Kent, Mari Jovanovič, Dženifer Vilijams, Aleksandar Vindmen, Kurt Volker i Timoti Morison.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar