U trendu

Predlog Borelja za ozivljavanje iranskog nuklearnog sporazum

BRISEL – Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je da je predložio novi nacrt dokumenta za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma, koji je Teheran potpisao sa svetskim silama 2015. godine, a kojim je predviđeno ublažavanje sankcija Iranu u zamenu za ograničavanje nuklearnog progama te zemlje.

Borelj je rekao da nema mesta za dalje velike kompromise, prenosi Rojters.

On je u eseju za Fajnenšl tajms naveo da je „stavio na sto“ tekst koji se detaljno bavi ukidanjem sankcija i koracima u vezi sa nuklearnim programom koji su potrebni za oživljavanje sporazuma, formalno poznatog pod nazivom Zajednicki sveobuhvatni plan akcije (JCPOA).

„Posle 15 meseci intenzivnih, konstruktivnih pregovora u Beču i bezbrojnih kontakata sa potpisnicama JCPOA i SAD, zaključio sam da je iscrpljen prostor za dodatne značajne kompromise“, rekao je Borelj.

On nije detaljnije govorio o svom predlogu, ali je sugerisao, kao i mnogi zapadni zvaničnici ranije, da ističe vreme za obnovu sporazuma.

„Ukoliko se odbije dogovor, rizikujemo opasnu nuklearnu krizu“, upozorio je Borelj.

Vodeći nuklearni pregovarač Irana, Ali Bageri Kani, potvrdio je da je Borelj izneo novi predlog za oživljavanje nuklearnog sporazuma i najavio da će Teheran podeliti svoje ideje za oživljavanje sporazuma.

Iran je 2015. potpisao sporazum sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom, Rusijom i Kinom, kojim je omogućeno ublažavanje ekonomskih sankcija u zamenu za ograničenje nuklearnog programa Irana.

Bivši američki predsednik Donald Trump povukao je 2018. godine SAD iz sporazuma, ocenivši da je previše blag prema Iranu, a potom je ponovo uveo sankcije toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar