Predsednica Bolivije dobila pretnje po život

LA PAZ – Privremena predsednica Bolivije Đanin Anjes morala je danas da odustala je od putovanja van prestonice La Paza zbog pretnje po život koje joj je uputila jedna „kriminalna grupa“, rekao je portparol vlade.

To je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Arturo Muriljo koji je kazao da je ona trebalo da otputuje u svoju rodnu provinciju Beni na severoistoku Bolivije, ali je put otkazan zbog verodostojne pretnje.

On nije izneo detalje o pretnji ali je rekao da su umešani Venecuelanci, Kubanci i Kolumbijci, prenosi Rojters.

Muriljo je na konferenciji za novinare rekao da će vlada osigurati da se izbori održe u roku od 90 dana.

„Imaćemo izbore. Najveća čast za nekog Bolivijca je da postane predsednik zemlje, ali ta oosba mora da pobedi glasovima, a ne mecima ili udarcima“, rekao je on.

Bivši predsednik Evo Morales je podneo ostavku pod pritiskom prošle sedmice nakon nedelja protesta i nasilja posle izbora 20. oktobra koji su mu doneli pobedu pomračenu optužbama za prevaru.

Potom je u Meksiku dobio azil, a na vlast je stupila privremena samoproglašena predsednica Bolivije Đanin Anjes. Međutim, protesti Moralesovih pristalica su nastavljeni u većim gradovima Bolivije koji se sada suočavaju sa nestašicom hrane i goriva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.