Predsednica EK: EU treba da menja politiku prema Kini ali ne i da se odvoji od nje

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas na sastanku Grupe 7 u Hirošimi da politika EU prema Kini treba da se promeni, jer se Kina promenila, tako što će Unija nastaviti saradnju sa tom zemljom u nekim oblastima ali istovremeno smanjivati ekonomsku zavisnost.

Prema rečima predsednice EK, Kina je sa „reforme i otvaranja“ prešla na „bezbednost i kontrolu“ i postala još represivnija u zemlji i još samouverenija u inostranstvu, posebno u susedstvu. Takođe je sklopila „neograničeno prijateljstvo“ sa Rusijom uoči brutalne invazije te zemlje na Ukrajinu.

Međutim, odvajanje od Kine, rekla je Fon der Lajen, nije održivo, niti je u interesu EU.

Ona je rekla da Unija mora da zadrži otvorenu komunikaciju i da radi sa Kinom u oblastima poput klimatskih promena, spremnosti za pandemiju, finansijske stabilnosti ili nuklearne proliferacije.

„Istovremeno moramo da smanjimo našu ranjivost u ekonomskim odnosima“, istakla je predsednica EK na panelu na skupu G7 u Hirošimi i navela nekoliko načina da se to uradi.

EU, prema njenim rečima, na prvom mestu treba da učini svoje ekonomije i industrije konkurentnijim i otpornijim, posebno u oblastima zdravlja, digitalne i čiste tehnologije.

„Moramo da radimo sa partnerima-istomišljenicima da izgradimo naše kapacitete i smanjimo zavisnost od Kine kada je reč o robi poput retkih minerala, baterija ili farmaceutskih proizvoda“, rekla je Fon der Lajen.

Ona je rekla i da EU treba da izabalansira trgovinske odnose sa Kinom koja joj je važan trgovinski partner.

Međutim, kako je rekla Fon der Lajen, trgovinski deficit EU i Kine je u poslednjih deset godina utrostručen, na 400 milijardi evra, što je delom posledica netržišnih kineskih praksi i skrivenih subvencija, diskriminacije na javnim tenderima i drugih mera.

Predsednica EK rekla je i da EU treba da štiti svoje bezbednosne interese i da je zato razmatrala kontrolu izvoza sa fokusom na osetljive haj-tek oblasti.

Rekla je i da EU treba da nastavi da poziva Kinu da se uzdrži od podrške ratu Rusije u Ukrajini, potvrdi posvećenost miru i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu i protivljenje svakoj promeni status kvo stanja, posebno silom.

„Konačno, treba da pojačamo rad sa drugima na stvaranju alternative inicijativi Pojas i put“, rekla je Ursula fon der Lajen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.