U trendu

Predsednica Moldavije: Rusija planira zbacivanje moldavske vlasti uz pomoć sabotera

Predsednica Moldavije Maja Sandu (Maia Sandu) opisala je danas navodni plan Moksve da uz pomoć spoljnih sabotera zbaci njenu vladu, stavi tu bivšu sovjetsku republiku „Rusiji na uslugu“ i onemogući njene aspiracije da se jednog dana pridruži Evropskoj uniji.

Nedelju dana pre no što je Sandu izašla u javnost sa tvrdnjama o zaveri, predsednik susedne Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja doznala za planove ruskih tajnih službi o uništenju Moldavije, a informaciju su potvrdili i moldavski obaveštajni zvaničnici.

„Plan za naredni period uključuje akcije sa vojno obučenim diverzantima kamufliranim u civile koji bi poduzeli nasilne akcije, napali neke vojne zgrade pa čak i uzimali taoce“, rekla je Sandu novinarima na brifingu u Kišinjevu.

Otkako je Rusija pre gotovo godinu dana vojno upala u Ukrajinu, mala Moldavija sa svojih 2,6 miliona stanovnika stišnjena između Ukrajine i Rumunije, zatražila je tešnje veze sa svojim zapadnim saveznicima.

U junu prošle godine, Moldaviji i Ukrajini je istog dana priznat status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Sandu je rekla da je svrha navodne ruske zavere „da se zbaci ustavni poredak, legitimna vlast u Kišinjevu prebaci na nelegitimnu“, što bi „zemlju stavilo na uslugu Rusiji, kako bi se zaustavio evropski integracioni proces (Moldavije)“.

„Napori Kremlja da nasilje unese u našu zemlju neće uspeti“, kazala je Sandu.

Reakcija ruskih zvaničnika na njene izjave za sada nema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar